SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
S. Koreja će zatvoriti nuklearni poligon uoči sastanka Trump-Kim
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.05.2018. - 17:47:51
Sjeverna Koreja priredit će svečanost zatvaranja svog jedinog nuklearnog poligona za strane novinare

 

Piše B.V. , 12. svibnja. 2018. @ 17:06 - KOMENTARA2min.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un (Foto: AFP)

Sjeverna Koreja priprema demontažu poligona za nuklearne pokuse, a na svečanost zatvaranja između 23. i 25. svibnja pozvat će strane novinare, objavila je u subotu državna agencija KCNA.

"Svečanost rastavljanja poligona predviđena je između 23. i 25. svibnja, ovisno o meteorološkim uvjetima", navodi agencija pozivajući se na priopćenje sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova.

VEZANI ČLANCI

Trump objavio kada će se i gdje sastati sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom

Gdje će se sastati Donald Trump i Kim Jong Un? U užem izboru pet lokacija

Prilikom povijesnog međukorejskog summita 27. travnja, sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un najavio je Seulu da će u svibnju zatvoriti svoj jedini poznati podzemni poligon za nuklearne pokuse Punggye-ri, blizu granice s Kinom.

Ondje je Pjongjang izvodio svoje nuklearne testove, posljednji put u rujnu 2017.

Do zatvaranja poligona trebalo bi doći tri tjedna prije susreta Kima s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Singapuru.

Poligon je ukopan duboko ispod granitne planine visoke 2000 metara u Sjevernom Hamqyongu, pokrajini na sjeveroistoku zemlje koja graniči s Kinom.

Njegovo postojanje postalo je poznato u listopadu 2006. kada je izveden prvi sjevernokorejski nuklearni test, u vrijeme Kim Jonh Ila, oca današnjeg predsjednika.

Neki stručnjaci drže da se radi o ustupku koji Pyongyangu služi kao krinka, jer kažu da je poligon već neupotrebljiv zbog "sindroma umorne planine". Kineski seizmolozi rekli su u travnju da je posljednji pokus izazvao urušavanje stijena unutar planine.

Rastavljanje Punggye-ria uključivat će zatrpavanje tunela pomoću eksploziva te rušenje zgrada u kojima su se provodila istraživanja, promatračkih platformi i stražarnica.

Na taj će događaj biti pozvani novinari iz Južne Koreje, Kine, SAD-a, Velike Britanije i Rusije.

Trump je u ožujku iznenadio svijet prihvativši poziv da se susretne sa sjevernokorejskim čelnikom s kojim je prije toga razmjenjivao uvrede i prijetnje. Poziv se dogodio nakon povijesnih razgovora između Sjeverne i Južne Koreje.

Glavna tema susreta bit će sjevernokorejsko nuklearno oružje. Washington želi da ga se Pjongjang odrekne.

Sa sjevernokorejske strane nije bilo riječi o temama ili mogućim zahtjevima na susretu, no ključno će pitanje vrlo vjerojatno biti prisutnost 30 tisuća američkih vojnika u Južnoj Koreji, kao i ukidanje sankcija.