SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RECEPT
 
Šabić pronašao način da se spreče krađe beba
Autor/izvor: SEEbiz / B92
Datum objave: 29.08.2015. - 11:23:37
BEOGRAD - Rodoljub Šabić najavio je da će nadležnom ministarstvu predložiti da omogući primenu uređaja za biometrijsku identifikaciju materinstva.
Ovaj uređaj je patentirao Komlen Lalović sa kojim se sastao Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

U saopštenju posle razgovora sa tim pronalazačem, poverenik je obećao da će u granicama ovlašćenja predložiti nadležnima da omoguće primenu Lalovićevog dualnog biometrijskog skenera za sprečavanje krađe ili zamene beba u porodilištima.

"Budući da je reč o obradi biometrijskih, naročito osetljivih podataka (uzimanje otisaka prstiju majke i deteta u trenutku porođaja), ona bi se primenjivala isključivo uz izričiti pismeni pristanak majke", rekao je Šabić i dodao da bi po njegovom mišljenju u najvećem broju slučajeva postojala spremnost za to.

Šabić je ocenio da nadležni prilikom izbora zakonskih rešenja treba da vode računa o stavovima roditelja i naglasio da nije dobro što se sa donošenjem zakona o nestalim bebama i drugih mera značajno docni u odnosu na rokove utvrđene odlukom Suda u Strazburu.

"Još krajem 2008.g. upozorio sam nadležne, uključujući i Narodnu skupštinu da će neodgovoran odnos prema problemu dovesti do njegove eskalacije i da će problem poprimiti međunarodne razmere, što se i potvrdilo presudom Suda za ljudska prava u Strazburu, početkom 2013", podsetio je Šabić.

On je ocenio da Lalovićev patent ne može rešiti probleme iz prošlosti, ali da bi mogao da ih otkloni u budućnosti i da je dobro što je taj pronalazač tražio i dobio od nekoliko porodilišta potvrdu vrednosti i zainteresovanost da počnu sa korišćenjem aparata.

"Posebno dobrim smatram spremnost pronalazača koju je u razgovoru izričito potvrdio, da se potpuno odrekne bilo kakvih imovinskih prava u vezi sa eksploatacijom njegovog patenta u porodilištima u Srbiji", navodi se u Šabićevoj izjavi dostavljenoj medijima.