SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NOVI MINISTRI
 
Saborski odbori: Plenković pod paljbom oporbe
Autor/izvor: SEEbiz / HRT
Datum objave: 19.07.2019. - 12:09:48
ZAGREB - Andrej Plenković s ministrima je stigao na Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, gdje se raspravlja o iskazivanju povjerenja Davoru Božinoviću i Zdravku Mariću za obavljanje dužnosti potpredsjednika Vlade te Ivanu Malenici za obavljanje dužnosti ministra uprave.

"Siguran sam da će dobro obaviti zadaću koja je pred njima", kazao je premijer Plenković predstavljajući Božinovića, Marića i Malenicu.

Dok se na Odboru za Ustav nastavlja rasprava o budućim potpredsjednicima Vlade, Mariću i Božinoviću, te o ministru uprave, Ivanu Malenici, premijer Plenković otišao je na Odbor za poljoprivredu gdje će prestaviti Mariju Vučković, kandidatkinju za obavljanje dužnosti ministrice poljoprivrede.

Nakon što je premijer na Odboru za Ustav predstavio Božinovića, Marića i Malenicu, krenula je rasprava.

SDP-ov Peđa Grbin kaže da je pažljivo slušao premijera kad je predložio ministre.

"Premijer nam nijednom riječju nije objasnio zašto smo mi ovdje", rekao je Grbin, dodavši da ga zanima hoće li premijer reći jednu jedinu riječ o tome zašto su smijenjeni ministri otišli iz Vlade.

"Rasprave o Malenici ne bi bilo da svemu nisu prethodile afere gospodina Kuščevića", kaže Grbin.

Grbinu odgovara Plenković:

"Gospodine Grbin, niti ja niti vi nismo sud, da donosimo kategoričke zaključke o tome je li netko nešto prekršio ili ne. Za razliku od vašeg političkog pokušaja da stvarate atmosferu da je netko kriv, ja to nikad neću reći, baš nikada, zato što cijenim sustav i znam što je presumpcija nevinosti. Nikad nikome neću dopustiti da meni i mojoj vladi lijepi etikete i epitete koji imaju veze s korupcijom. Možete nas ne voljeti, možete nas mrziti, kao što to neki ovdje čine, ali nikad neću dopustiti da netko meni ili mojoj Vladi lijepi etikete korupcije", rekao je Plenković.

Milorad Pupovac je na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav rekao da će, kao član vladajuće većine, podržati predložene kandidate za nove ministre i potpredsjednike Vlade.

Obratio se i Davoru Božinoviću:

"Odgovorite mi, gospodine Božinoviću, smatrate li i vi, kao i predsjednica, da je pushback na granici u redu i da je prihvatljivo primijeniti malo nasilja prilikom pushback?

Objasnite pravni termin pushbacka, odnosno, koji propis ga dopušta. Osvrnite se na navode policajaca koji kažu da im je naloženo da primjenjuju nasilje i oduzimanje dokumenata migrantima.

Gospodin Kopal je 5.6. ove godine izjavio da ono što radi SOA on neće iznositi javno te je rekao da ima pristup klasificiranim podacima. Koji je pravni temelj za to i je li to u redu", pitao je Grbin Božinovića.

U 17 sati trebalo bi početi izglasavanje novih ministara na plenarnoj sjednici, a oporba bi svoje kritike i nezadovoljstva mogla demonstrirati traženjem stanki, pa se očekuje da bi se i glasanje moglo odužiti.

Odmah nakon izglasavanja novi ministri i potpredsjednici vlade trebali bi položiti prisegu.