SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROMJENE
 
SAD: Kina više nije manipulator valuta
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 14.01.2020. - 12:31:44
WASHINGTON - Američko ministarstvo financija navelo je u dugo odlaganom polugodišnjem izvještaju da Kinu više ne smatra "manipulatorom valuta", nakon što je takvom optužbom u kolovozu prošle godine uzburkalo financijska tržišta.

Željno očekivana odluka ministarstva došla je pred potpisivanje prva faze trgovinskog sporazuma između dvije zemlje u srijedu u Washingtonu, kojim se trebaju smanjiti tenzije nakon više od 18 mjeseci rata tarifama koji je opteretio globalni rast.

U izvještaju iz kolovoza američko ministarstvo finanija označilo je Kinu kao manipultaora valuta prvi put od 1994. godine, optuživši Peking za stvarnje "nelojalne prednosti u medunarodnoj trgovini".
U novom izvještaju ministarstvo je navelo da se Kina obvezala da će se uzdržati od devalvacije i suglasila se da, u okviru prve faze trgovinskog sporazuma, objavi važne podatke o stopi razmjene i uvozno-izvoznom balansu.
U izvještaju stoji da je vrijednost kineskog juana, nakon što je u rujnu pala na 7.18 juana za jedan dolar, u oktobru porasla i trenutno je odnos 6.93 juana za jedan dolar.Ministarstvo dodaje da Kina treba poduzeti odlučne korake kako bi izbjegla neprestano slabu valutu i da dozvoli otvaranje većim tržištima kako bi ojačala svoje dugoročne izglede za privredni rast.
U izvještaju je navedeno da je ministarstvo i dalje zabrinuto oko monetarne politke osam drugih zemalja - Njemačke, Irske, Italije, Japana, Malezije, Singaputa Južne Koreje i Vijetnama, a na tu listu je dodana i Švicarska.