SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRODAJA
 
SAD odobrio prodaju oružja za više od milijardu dolara Saudijskoj Arabiji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.03.2018. - 07:48:00
WASHINGTON - Američka administracija je objavila u četvrtak da je dala zeleno svjetlo za ugovore o naoružanju ukupnog iznosa većeg od milijardu dolara sa Saudijskom Arabijom, čiji je princ prijestolonasljednik u posjetu Sjedinjenim Državama.

Glavni ugovor se odnosi na prodaju 6600 protutenkovskih projektila TOW 2B, za 670 milijuna dolara, prema priopćenju State Departmenta. Drugi ugovori se odnose na održavanja helikoptera (103 milijuna dolara ) i rezervnih dijelova za nekoliko vrsta vozila (300 milijuna).

"Predložena prodaja će podržati američku vanjsku politiku i ciljeve nacionalne sigurnosti poboljšavajući sigurnost prijateljske zemlje koja je bila i nastavlja biti važna sila za političku stabilnost i gospodarski rast na Bliskom istoku", rekao je u priopćenju State Department koji je odobrio prodaju i o njezinoj mogućnosti obavijestio Kongres.

Prema jednom američkom dužnosniku, o toj prodaji se govori od posjeta predsjednika Trumpa Saudijskoj Arabiji u svibnju, kada je najavio ugovore o naoružanju rekordnog iznosa od 110 milijardi dolara, od kojih se veliki dio nije ostvario.

Tom objavom u Ryadu, tijekom prvog predsjedničkog posjeta, Trump je želio potaknuti sunitsko kraljevstvo da preuzme veću vojnu ulogu u regiji, najviše prema šijitskom Iranu, zajedničkom suparniku Amerikanaca i Saudijaca.

Od tada su se američko-saudijski odnosi pojačali, bez obzira na međunarodne kritike metoda mladog princa nasljednika Mohammeda ben Salmana, posebice u pogledu Jemena.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.