SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZELENO SVJETLO
 
SAD odobrio uzgoj genetski modificiranog pamuka za hranu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.10.2018. - 22:56:56
NEW YORK - Američka regulatorna tijela dala su u srijedu zeleno svjetlo farmerima za uzgoj genetski modificiranog pamuka kako bi sjeme te biljke bilo jestivo za ljude - izvor novog potencijalno proteinima bogatog izvora hrane koji bi se posebice mogao pokazati koristan u zemljama gdje se inače uzgaja pamuk, a istovremeno vlada pothranjenost stanovništva.

Inspekcijska služba za kontrolu bilja i životinja pri američkom ministarstvu poljoprivrede - APHIS ukinula je farmerima zabranu kultivacije biljke pamuka koju su razvili znanstvenici teksaškog sveučilišta A&M University.

Sjeme pamuka novorazvijene biljke još uvijek se ne može koristiti kao hrana u SAD-u jer se čeka na dozvolu Uprave za hranu i lijekove - FDA, prenosi Hina.
Pamuk se uvelike uzgaja u svijetu za proizvodnju tekstila, dok se sjeme koristi za životinjsku hranu, stoku i ovce koje imaju više komora u želucu. Uobičajeno sjeme pamuka nije primjereno za ljude i mnoge životinje jer sadrži visoke razine toksičnog spoja gosipola.

Biotehnolog Keerti Rathore koristio je tzv. RNAi tehnologiju kako bi "utišao" jedan gen i praktički eliminirao gosipol u sjemenu pamuka. U ostatku biljke je ostavio određenu količinu gosipola jer štiti biljku od insekata i bolesti.

"Meni osobno ima okus poput slanutka i lako bi se moglo koristiti za pripremu vrlo ukusnog humusa", kazao je Rathore.

Sjeme bi se moglo mljeti u brašno i koristiti za kruh i tortilje, kao i za proteinske pločice.

Kada bi se količina sjemena pamuka koje se trenutačno proizvodi u svijetu koristila za ljudsku prehranu, bio bi to dovoljan dnevni izvor proteina za blizu 575 milijuna ljudi, istaknuo je Rathore.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.