SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAHTJEVI
 
SAD uskoro postavlja konkretne zahtjeve Sjevernoj Koreji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.06.2018. - 11:26:34
SINGAPUR - SAD će Sjevernoj Koreji uskoro predstaviti koncept implementacije dogovora postignutog na summitu u Singapuru, uključujući vremenski slijed i "posebne zahtjeve" za Pjongjang, kazao je visoki američki dužnosnik obrane.

Iako nije išao u detalje, dužnosnik koji je želio ostati anoniman kazao je da će vremenski okvir biti dovoljno brz kako bi pokazao u kojoj mjeri je Sjeverna Koreja predana dogovorenom na summitu dviju strana 12. lipnja u Singapuru.

"Znat ćemo vrlo skoro da li namjeravaju djelovati u dobroj volji ili ne. Biti će poseban vremenski slijed i posebni zahtjevi kada ćemo im predstavljati naš koncept o tome kako izgleda implementacija sporazuma sa summita", kazao je dužnosnik novinarima uoči ovotjednog posjeta ministra obrane Jima Mattisa Aziji.

Na prvom susretu ikada jednog američkog predsjednika i sjevernokorejskog vođe, Kim Jong-un je potvrdio volju za suradnjom na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka, dok je Donald Trump obećao da će obustaviti zajedničke američko-južnokorejske vojne vježbe.

SAD je nedavno suspendirao tri prethodno najavljene vojne vježbe s Južnom Korejom.

"Velike, zajedničke i kombinirane vojne vježbe su odgođene (...) vidjet ćemo da li će pregovori ići u smjeru da tako i ostane", kazao je Mattis uoči puta u Kinu, Južnu Koreju i Japan.

Trumpa su neki analitičari za nacionalnu sigurnost kritizirali zbog sporazuma s Kimom jer u njema nema detalja o tome na koji način Pjongjang namjerava predati svoje nuklearno oružje i balističke projektile.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.