SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LIJEKOVI
 
Sanofi preuzima Bioverativ za 11,6 milijardi dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.01.2018. - 12:41:55
PARIZ - Francuska farmaceutska kompanija Sanofi objavila je u ponedjeljak da je potpisala sporazum o kupnji američke biotehnološke tvrtke Bioverativ, specijalizirane za lijekove za hemofiliju i za rijetke bolesti krvi, u sklopu transakcije vrijedne 11,6 milijardi dolara (9,5 milijardi eura).

Sanofi će tom akvizicijom osigurati "veću prisutnost na području specijalne skrbi i vodeću poziciju na području rijetkih bolesti ... i stvorit će platformu za rast na području lijekova za druge rijetke bolesti krvi", pojašnjava u priopćenju glavni izvršni direktor Olivier Brandicourt.

Kupnja bi također trebala potaknuti povećanje zarade po dionici počevši od ove godine, navodi se u priopćenju francuske tvrtke. Do 2019. godine ta bi dobit trebala porasti do pet posto, dodaje se.

Bioverativ proizvodi najnoviju generaciju lijekova za hemofiliju, napominje AFP.

U Sanofiju ističu da će biti u poziciji pomoći Bioverativu u istraživanjima za potrebe razvoja drugih lijekova za hemofiliju i za druge rijetke bolesti.

Ponuđena cijena za dionice Bioverativa od 105 dolara po dionici u gotovini viša je za 64 posto u odnosu na njihovu cijenu u vrijeme zatvaranja burzi prošlog petka, napominju u Sanofiju.

Dodaju i da će akviziciju Bioverativa financirati raspoloživim kapitalom i zaduživanjem.

Kupnja Bioverativa najveća je Sanofijeva akvizicija od travnja 2011. godine kada su za 20 milijardi dolara kupili američku biotehnološku tvrtku Genzyme.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.