SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPORAVAK
 
Sarajevski kiseljak i Ledo dokapitalizirali Konzum, smanjen dug dobavljačima
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.01.2018. - 08:10:35
SARAJEVO - Kapital Konzuma sa 24,9 miliona KM porastao je na 92,5 miliona KM dokapitalizacijom od firmi Sarajevski kiseljak i Ledo d.o.o. čime su stvoreni preduslovi za sanaciju stanja u Konzumu i postizanje dogovora sa dobavljačima, kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić nakon sastanka s predstavnicima Mercatora i Konzuma u BiH te Udruženja poslodavaca FBiH i sindikata trgovine.

Mercator je prisutan na "starim" poznatim lokacijama - od planiranih 80, preuzeto je 78 objekata, a u narednih mjesec dana se očekuje da će preuzeti i preostala dva.

Od septembra 2017. vrši se i postepena preraspodjela zaposlenih i već je skoro 1.300 zaposlenih iz Konzuma prešlo u Mercator.

Prema podacima kojima raspolaže Vlada FBiH, dobavljači su postigli sporazume sa grupacijom i ostaje da se ti sporazumi implementiraju. Ukupan dug prema domaćim dobavljačima je smanjen za preko 40 miliona, odnosno sa 130 miliona na 87.

– U slučajevima ovako velikih procesa restrukturiranja, nije moguće u potpunosti izbjeći rizike i štetu, posebno jer su sva dešavanja u BiH pod snažnim uticajem dešavanja u Hrvatskoj. Sasvim je jasno da je ovo proces koji će i dalje trajati, do potpune stabilizacije poslovanja. Nadalje, jasno je i da svi ne mogu biti u potpunosti zadovoljni. Podsjećam vas da govorimo o preko 1.300 dobavljača i preko 4.000 zaposlenih, što samo po sebi pokazuje koliko je kompleksan posao pronaći kompromis i iznaći najbolje rješenje. Međutim, mislim da se cjelokupan proces kreće u pozitivnom smjeru. Najbitnije je da se očuva maksimalan mogući broj radnih mjesta, kao i da se nastavi saradnja sa dobavljačima. Nikome nije u interesu da dođe do značajnih poremećaja na tržištu – naglašava federalni premijer, prenijela je Fena.