SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JASNA PORUKA
 
Šarić: Za Hrvatsku se mora igrati
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 11.08.2017. - 10:03:43
ZAGREB - Dario Šarić (23) bio je najbolji igrač turnira triju reprezentacija koji je u francuskom Orleansu osvojila Hrvatska. U pobjedama nad domaćinom Francuskom (92:87) i Litvom (82:80) Dario je bio najkorisniji igrač sastava Aleksandra Petrovića i vidjelo se da s Bojanom Bogdanovićem uspješno dijeli ulogu vođe na parketu.

– Izbornik je taj koji odlučuje na koga će osloniti igru, a nas dvojica smo pojedinci koje je iznijela momčad. S obzirom na njegove iznimne skorerske sposobnosti, Bojan je sigurno igrač koji će imati pravo na najviše šutova, na više izrađenih pozicija nego ja.

Obojica su igrala znatno više od onih 20-ak minuta koje je izbornik Petrović najavljivao:

– Iz naših razgovora očekivao sam da ću na prvom turniru igrati manje, no kroz ove minute koje sam odigrao pokazao sam da sam već sada, 20-ak dana prije Eurobasketa, tjelesno spreman.

S obzirom na to da su on i suigrači u Orleansu pobijedili reprezentacije osvajače medalja na prošlom Eurobasketu (Litva je bila srebrna, a Francuska brončana), kako se sada othrvati preuranjenoj euforiji?

– Znate kako je to kod nas. Dobijete dvije utakmice, već se priča o čudu, a izgubite jednu, eto vam drvlja i kamenja. Bitno je da mi igrači i naš stožer znamo koje su nam slabe točke i na čemu u ostatku priprema moramo raditi. Na kraju susreta s Litavcima imali smo velik pad koncentracije i samo nas je sreća spasila. Štoviše, imali smo i 10-12 razlike i, umjesto da tada odemo na još više i riješimo pitanje pobjednika, mi smo suparnicima dozvolili da se vrate.

Po ovim dvjema utakmicama izvjesno je da će Šarić, kao krilni-centar, biti glavni kreativac iz igre leđima košu.

– Istina je da nemamo klasične petice kao prije 10 godina, no sada se igra i drugačija košarka pa zato u meni i Benderu, a i Zubčić je tu, imamo raznovrsne četvorke.

Dario ima i maksimalne ovlasti da nakon defenzivnog skoka sam povuče kontru, da pronađe nekoga ili da ode sam na realizaciju.

– Takva vrsta inicijative uvijek mi se dopuštala još i u mlađim uzrastima i to su detalji koji meni daju dodatnu vrijednost. No to da ja skočim i povučem kontru ne dogodi se često, možda 4-5 puta po utakmici, pa je svakako zanimljiva opcija da, kada smo Bender i ja centarski par, svih pet igrača može vući kontru.

Ako je to trebalo biti tajno oružje, više nije, jer Petrović je u obje utakmice u Orleansu pokazao da namjerava koristiti taj tandem.

– Treba vremena da se to uvježba i, što više budemo igrali zajedno, to ćemo se lagodnije osjećati on i ja, ali i cijela momčad. Mislim da se nas dvojica možemo solidno braniti od "pick-and-popa", kada se suparnički centar odvrti van, a tu je sada ponovo i Žorić koji to isto dobro čini.