SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMBICIJE
 
Šarović: Putevi Valtera dovode 100.000 kineskih turista
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 08.07.2018. - 11:40:21
SOFIJA - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović smatra da je BiH imala vrlo zapažen nastup na 7. samitu država srednje i jugoistočne Evrope i Kine (16 plus 1), koji je održan u Sofiji.

- Pozicionirali smo se kao jedna od najaktivnijih učesnica saradnje sa Kinom. Usaglasili smo i sporazum u oblasti turizma, kao nastavak vizne liberalizacije - kazao je Šarović novinarima.

Od projekata u oblasti turizma izdvojio je "Puteve Valtera".

- Očekujem da nam ovaj sporazum i vizna liberalizacija omoguće da imamo najmanje 100.000 turista iz Kine na godišnjem nivou - rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, na Samitu u Sofiji BiH je sa Kinom potpisala i Sporazum u oblasti veterinarstva, koji će joj praktično omogućiti da izvozi hranu životinjskog porijekla u Kinu, što do sada nije bio slučaj.

- Upravo je zbog toga i bila skromna razmjena BiH sa Kinom, u iznosu od svega 20 miliona evra. A sada imamo mogućnost da izvozimo i mliječne proizvoide, med i druge prehrambene proizvode. Mislim da tu stvaramo veliku šansu za naše izvozno orijentisane kompanije - kazao je Šarović.

Smatra da će projekat "Putevi Valtera" biti veliki hit od kojeg će profitirati mnoga mjesta i u BiH, ali i u Srbiji.

- Mislim da je to nešto vjerovatno najbolje što smo do sada uradili. To je zamišljeno tako što će kineski turisti doći u Beograd, a svoju posjetu završiti u Sarajevu, glavnom gradu BiH. Mislim da će biti zadovoljni i za to već imamo mnogo rezervacija - zaključio je Šarović, prenosi ekapija.com.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.