SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Saudijska Arabija prenosi vlasništvo nad zračnim lukama na stabilizacijski fond
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.08.2017. - 16:43:45
RIJAD – Saudijska Arabija planira prenijeti vlasništvo nad svim zračnim lukama na stabilizacijski fond u okviru planirane privatizacije, izjavio je visoki dužnosnik zrakoplovstva.
Rijad će za svaku zračnu luku osnovati posebnu kompaniju u sklopu državnog holdinga za civilno zrakoplovstvo koji će biti izdvojen iz državne agencije za civilno zrakoplovstvo i preuzet će posao regulatora zrakoplovnog sektora, prenosi državna novinska agencija SPA riječi Mohameda al-Šetveja, pomoćnika predsjednika uprave agencije za financijske poslove. 
"Osnovat će se kompanija za svaku zračnu luku posebno a holding za civilno zrakoplovstvo bit će u 100-postotnom vlasništvu javnog investicijskog fonda", rekao je Šetvej.
Javni investicijski fond saudijski je stabilizacijski fond.
Dužnosnik državne agencije za civilno zrakoplovstvo napominje da je već osnovana tvrtka za glavnu zračnu luku Dammama dok će proširena međunarodna zračna luka Džede Kralj Abdulaziz početi s radom u drugoj polovici 2018. godine pod upravom singapurske grupe Changi Airport.
Šetvej nije rekao kada ni kako će stabilizacijski fond početi prodavati udjele u zračnim lukama u okviru programa privatizacije.
U srpnju je neimenovani izvor Reutersu otkrio da je Saudijska Arabija angažirala američku investicijsku banku Goldman Sachs za prodaju udjela u rijadskoj zračnoj luci Kralj Khalid, što bi bila prva velika privatizacijska transakcija. Veličina udjela koji će biti ponuđen ulagačima nije otkrivena.
Šetvej je kazao da će projekt obnove te zračne luke, kojom je u 2016. prošlo 22,5 milijuna putnika, započeti nakon hadža.