SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Savet stranih investitora: Napredak ostvaren u 33 odsto predloga
Autor/izvor: SEEbiz / RTS
Datum objave: 08.11.2017. - 09:18:38
BEOGRAD - Kao i prethodnih godina i ove, Savet stranih investitora u Srbiji, koji okuplja više od 130 stranih kompanija, objavljuje Belu knjigu - presek stanja poslovne klime. U njoj su predlozi za poboljšanje uslova poslovanja u Srbiji.

U ovogodišnjem izdanju "Bele knjige", u koje je "Politika" imala uvid, konstatuje se da u protekle tri godine privreda beleži stalan napredak.

- Ove godine, u 33 odsto predloga vidimo napredak, u drugom delu ga ne vidimo. Neko će reći da je to mnogo, neko da nije dovoljno. Ali, ako kažem da je broj predloga koje je Savet stranih investitora naveo u Beloj knjizi više od 400, ako gledate taj broj, to je vredno pažnje. Naravno da želimo veći rezultat, da u budućnosti procenat uspešnosti bude 50. Ove godine smo uveli novinu koja nam dozvoljava da kažemo vladi i zainteresovanim akterima koje su oblasti u kojima je bilo napretka. Najviše je ostvareno u sledeće četiri oblasti: građevinsko zemljište i izgradnja, zaštita korisnika finansijskih usluga, transport i duvanska industrija, rekla je Jana Mihajlova, predsednica Saveta stranih investitora.

Sa druge strane ima oblasti gde je manje napretka?

Najmanji napredak zabeležen je u sledeće četiri oblasti: Zakon o privrednim društvima, Zakon o porezu na dobit pravnih lica, restitucija i standardi kvaliteta u proizvodnji mleka.

Niste zadovoljni procesom restitucije, zašto?

Zadovoljstvo dolazi kada su zakoni jasni. Preciznije procedure u restituciji, ali i transparentne, to će u mnogome pomoći učesnicima na tržištu. Prava investitora moraju da se bolje štite. Strani državljani trebalo bi da imaju jednaka prava na vraćanje imovine kao i državljani Srbije.