SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RANGIRANJA
 
Sberbank najveća banka u CEE regiji
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 05.07.2018. - 19:37:16
LONDON - Sberbank je zauzela prvo mjesto na rang listi banaka centralne i istočne Evrope (CEE), a koje sprovodi magazin “The Banker”.

Osnovan 1926. godine, britanski magazine “The Banker” je ključni izvor podataka i analiza financijske industrije. Poređenje “Top 1000 svjetskih banaka” koje provodi “The Banker” postavlja mjernu jedinicu u industriji već od 1970. godine, pružajući sveobuhvatne informacije o zdravlju bankarskog sektora.

Regionalna usporedba banaka u zemljama centralne i istočne Europe je sastavni dio godišnje usporedbe “Top 1000 svjetskih banaka”. Kriterijumi koji određuju rangiranje su profitabilnost, stopa povrata kapitala, te osnovni kapital (Tier 1), a podaci su preuzeti iz godišnjih izvještaja za 2017. godinu.

Sberbank je najveća ruska banka - kreditor koja je dalje proširila liderstvo tako što je povećala kapital za skoro 30% u odnosu na prethodnu godinu. U globalnom poretku “Top 1000 svjetskih banaka” Sberbank sada zauzima 31. mjesto, čime je njena pozicija pomjerena unaprijed za pet mjesta u odnosu na prethodnu godinu.

Prema “The Banker” analizama, ruske banke dominiraju u usporedbi s bankama centralne i istočne Evrope, uzimajući u obzir osnovni kapital i profitabilnost.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.