SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLUKE
 
Sberbank smanjuje operacije u Europi
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 23.05.2018. - 12:24:00
Zadnja izmjena: 23.05.2018. - 12:26:06
MOSKVA - Sberbank Rusija namjerava smanjiti operacije u Europi, a proširiti poslovanje u Kazahstanu i Bjelorusiji, dok i dalje očekuje prodaju svog poslovanja u Ukrajini, izjavio je danas direktor Sberbanka, Herman Gref.

"Poslujemo u Europi, Bjelorusiji, Kazahstanu i Ukrajini. Ukrajina je odvojena priča. Tamo smo već imali tri pokušaja prodaje banke, a sada ćemo napraviti još jedan pokušaj i nadamo se da će ovaj put biti uspješan", rekao je Gref za TV kanal "Rusija 24".

Sberbankovo europsko poslovanje organizirano je kroz grupaciju Sberbank Europe sa sjedištem u Beču odakle se upravlja mrežom banaka-kćeri u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Ukrajini i Njemačkoj. Osim toga, Sberbank posluje kroz tvrtku-kćer u Švicarskoj.

Prošloga ljeta Sberbank je prodao biznis u Slovačkoj, ali, kako se navodi, najneuspješnijim tržištem za Sberbank postala je Hrvatska, gdje su 2016. godine vlasti obvezale banke da ponovno izračunaju hipoteke stanovništvu po stopi koja nije profitabilna za banke, što je dovelo do gubitaka, a još 1,1 milijardu eura Sberbank može izgubiti zbog kredita Agrokoru.