SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZELENO SVJETLO
 
SDH odobrio raspon cijene za dionice NLB-a
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 23.10.2018. - 17:22:01
LJUBLJANA - Nadzorni odbor Slovenskog državnog holdinga (SDH) danas je odobrio raspon cijene za dionice Nove ljubljanske banke (NLB). Ipak, nisu željeli otkriti o kojem se rasponu cijene radi. 

Ukoliko zeleno svjetlo upali i Agencija za tržište vrijednosnih papira (ATVP), službeno će započeti prodaja 75% minus jedna dionica NLB-a. 

Raspon cijene dionice je SDH-u na osnovu potražnje i razmjera na tržištu predložio financijski savjetnik - Deutsche Bank. Ako je raspon blizu knjigovodstvene vrijednosti banke (krajem lipnja iznosila 75,40 eura), očekivati je da će ga Nadzorni odbor danas potvrditi. 

U lanjskoj prekinutoj prodaji cijenu za dionicu NLB-a je otežavao neriješen spor u vezi sa prenesenim deviznim ulozima, a sada se prodaja nastavlja nakon usvajanja posebnog zakona koji bi trebao otkloniti rizike koji su snizili cijenu. U međuvremenu se povećala i knjigovodstvena vrijednost dionice NLB-a. 

Ako bi predložena cijena bila značajno niža, moguće je da SDH odgovornost za potvrđivanje cijene prenese na vladu kao skupštinu. Lani je to učinio. Tada je pri knjigovodstvenoj vrijednosti za dionicu NLB-a u iznosu od 65,50 eura ocijenio da ponuđena cijena za dionicu u rasponu od 55 do 71 eura nije odgovarajuća. 

Bude li sve teklo prema planu, kupci će naloge za kupovinu dionica moći dati u prvom tjednu studenoga.