SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CRO DEMOSKOP
 
SDP čak 10 posto ispred HDZ-a, Most sve jači
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 28.06.2016. - 20:36:31
ZAGREB - HDZ je u „preslagivanju" kod birača kažnjen i to najviše. SDP stabilno prva opcija, donosi prvo istraživanje provedeno nakon Karamarkove ostavke i raspuštanja Hrvatskog sabora.

Istraživanje je provođeno na 1 219 ispitanika telefonski od subote do utorka. Riječ je o biračima koji bi sigurno ili vjerojatno glasali za ove stranke.

SDP trenutačno među biračima uživa potporu 30,9 posto ispitanika. A HDZ je kod birača kažnjen i sada uživa potporu 21,5 posto birača. Tako loš rezultat stranka nije imala primjerice kada je 2011. otišla u oporbu. Tada je uživala potporu 24 posto birača.

MOST NEZAVISNIH LISTA je u ovoj krizi kod birača „nagrađen" i trenutačno uživa potporu od 12,1 posto birača, a Živi zid ima trenutačnu potporu od 7,7 posto birača.

No ostale stanke daleko su ispod ove 4 opcije i kreću se od 2 do 1 posto potpore. Iznenađenje je Stranka Bandić Milan 365 koja trenutačno uživa potporu 2,3 posto birača. PAMETNO nezavisna lista iz Splita ima potporu od 2 posto, HSP Ante Starčević je na 1,6 posto. HSS 1,5, IDS na 1,4 posto, a HNS 1,3 posto. Nezavisna lista Stipe Petrine ima potporu od 1 posto birača kao i regionalna stranka HDSSB koja sada može računati na 1 posto potpore sigurnih i vjerojatnih birača.

Ostale stranke ne prelaze 1 posto potpore i zajedno imaju 4,6 posto potpore, a neodlučnih je ostalo 11,1 posto ispitanika.