SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SPOROVI
 
Šećerni spor: Hrvatska će tužiti Srbiju međunarodnim sudovima
Autor/izvor: SEEbiz / B92
Datum objave: 14.11.2012. - 17:20:00
Zadnja izmjena: 14.11.2012. - 21:05:40

BEOGRAD - Hrvatska će tužiti Srbiju međunarodnim sudovima zbog spora oko šećerne repe.

Naime, hrvatski proizvođači šećera, koji su dogovorili sejanje šećerne repe na 10 hiljada hektara u Srbiji, imaju gubitke od nekoliko desetina miliona evra zbog odluke srpske vlade da zabrani izvoz šećerne repe.

U ministarstvu trgovine, međutim, poručuju da je u ugovorima posebnom klauzulom predviđena mogućnost zabrane izvoza šećerne repe.

Šećer je mnogima ove godine zagorčao život. Proizvođač Goran Mitrović iz Stare Pazove, koji je dogovorio sa kupcima iz Hrvatske, sejanje šećerne repe na 600 hektara, kaže da zbog zabrane izvoza, ima velike gubitke.

"Zabrana izvoza uvedena zbog suše, oštetila je za oko 15 miliona evra i firme iz Hrvatske, koje su ugovorile rod sa 10 hiljada hektara vojvodjanskih njiva", kaže Mitrović.

"Naša šećerana viro, uz šećerane iz osijeka i županje, imaju velike gubitke glavni problem je što su ugovorile sa vojvodjanskim seljacima mi smo poslali pismo privrednoj komori sa molbom da pitanje reše, ali oni su prekinuli saradnju. Rešenja nema i mi ćemo se žaliti meritornim međunarodnim institucijama", kaže Tomislav Tolušić, župan vinkovačko-podravske županije.

U srpskom Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine međutim, ističu da je na konsultacijama između Srbije i Hrvatske 21. septembra u Beogradu, Srbija ukazala na mogućnost da se za robu koja je avansno plaćena, dozvoli izvoz šećerne repe, pod uslovoma da hrvatske kompanije dostave dokaz za to. Posle toga, hrvatska strana je obavestila srpsko ministarstvo da nisu spremni ili ne žele da obelodane tu vrstu dokaza

U pojedinim ugovorima kupaca iz Hrvatske i domaćih proizvpđača kojih ima 10 do 12, čak postoji klauzula da se roba neće isporučiti u slučaju više sile ili nekih mera državnih organa koji bi mogli da uticu na izvoz te robe. U ugovorima jeste predviđena mogućnost da u slučaju suše ugovor ne može da bude ispoštovan.

Država je pravilno postupila, smatraju i u Privrednoj komori Srbije, jer je time štitila svoje tržište od nestašice jedne od osnovnih životnih namirnica. Takva praksa nije neuobičajena među zemljama članicama CEFTE, kaže Milan Prostran.

"To je uradila i Hrvatska ove godine sa pšeniocom ali je uvodila izvozne takse, nije zabranila izvoz ,a to je isto, Makedonija takođe to radi kada je u pitanju pšenica i brašno stalno se menjaju uslovi, večito imamo upozorenja naših izvoznika".

Ono što je najvažnije, prema oceni Prostrana, jeste da su naši proizvođači koji su primili avans, počeli da ga vraćaju hrvtaskim partnerima. On podseća i da je Pre donošenja uredbe o zabrani izvoza, srpska vlada obavestila i samu CEFTA, ali i Evropsku komisija, koje su je odobrile jer u njoj nisu našle ništa sporno.