SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POVLAČENJE
 
Seehofer se početkom godine povlači s mjesta bavarskog premijera
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.12.2017. - 13:57:28
BERLIN - Horst Seehofer više neće biti bavarski premijer, a na toj dužnosti će ga početkom iduće godine zamijeniti dosadašnji ministar financija Markus Soeder, dok će Seehofer zadržati mjesto predsjednika Kršćansko-socijalne unije (CSU), odlučeno je u ponedjeljak u Muenchenu, na sastanku zastupničkog kluba CSU-a u bavarskom parlamentu.

„Odluka je donesena aklamacijom. Horst Seehofer će u prvom kvartalu sljedeće godine podnijeti ostavku na mjesto bavarskog premijera, a tu dužnost će preuzeti Markus Soeder", rekao je predsjednik zastupničkog kluba CSU-a u bavarskom parlamantu Thomas Kreuzer nakon sastanka u ponedjeljak.

Horst Seehofer bi trebao zadržati funkciju predsjednika CSU-a, o čemu će se definitivno odlučiti sredinom prosinca na stranačkoj konvenciji.

Time je okončana višegodišnja borba za prevlast unutar vrha CSU-a, koja se intenzivirala nakon slabog rezultata CSU-a na ovogodišnjim parlamentarnim izborima u rujnu, kada je tradicionalno vladajući CSU, koji zastupa demokršćansku opciju u Bavarskoj, izgubio mnogo glasova u korist desne, populističke Alternative za Njemačku (AfD).

Nakon izbora se pojačala kritika na račun stranačkog vodstva i posebice Horsta Seehofera, kao i zahtjevi za oštrijom politikom glede useljavanja što bi, kako očekuju stranački stratezi, povratilo birače koji su se okrenuli AfD-u, stranci koja svoj politički program temelji na borbi protiv useljavanja.

CSU strahuje da bi na pokrajinskim izborima sljedeće godine mogao izgubiti apsolutnu većinu u Bavarskoj, koju stranka drži od šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Horst Seehofer je odmah nakon ovogodišnjih parlamentarnih izbora najavio kako stranka ponovno mora „zatvoriti desno krilo" i biračima pokazati da se CSU zalaže za rigoroznu useljeničku politiku.

Prema mišljenjima analitičara, CSU-u je naškodila liberalna izbjeglička politika Angele Merkel i CSU-ovog partnera na saveznoj razini Kršćansko-demokratske unije (CDU), koju je CSU doduše kritizirao, ali je na kraju ipak kao dio Unije CDU/CSU bio i njezin nosilac.