SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PENZIJE
 
Šef kancelarije MMF-a: Biće povišica i za penzionere s najnižim primanjima
Autor/izvor: SEEbiz / Politika
Datum objave: 16.06.2018. - 09:46:48
BEOGRAD - Međunarodni monetarni fond (MMF) saglasan je sa idejom da se ukine Zakon o privremenom umanjenju penzija, koji je uveden tokom krize kao hitna mera, kaže za „Politiku" Sebastian Sosa, šef kancelarije MMF-a u Beogradu.

– Takođe smo saglasni i sa idejom da penzioneri s nižim primanjima, koji neće osetiti korist od ukidanja ovog zakona, dobiju neko povećanje prihoda, ali koliko će ono biti, zavisiće od fiskalnog prostora u budžetu. A o tome ćemo pregovarati u septembru, kada budu otvoreni razgovori o budžetu za 2019. godinu. U budućnosti, kada se krizne mere ukinu, verujemo da povećanja penzija treba da budu linearna – rekao je Sosa za „Politiku", odgovarajući na pitanje da li je za MMF prihvatljiva ideja po kojoj će, nakon ukidanja kriznog zakona, samo penzioneri s nižim primanjima dobiti povišice.

Na pitanje da li je Vlada Srbije rešavanjem jednog pravnog problema upala u drugi, jer nakon ukidanja kriznog zakona neće svi penzioneri dobiti povišice, Sosa odgovara:

– Kada je o pravnim rizicima reč, mi nismo stručnjaci za tu oblast. Ali smo shvatili da vlada priprema različite opcije kako bi minimizirala eventualne pravne rizike.