SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LOŠ START
 
Sezona počela loše: Politika uništava crnogorski turizam?
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 20.06.2012. - 14:13:17
PODGORICA - Ovogodišnja sezona je za crnogorski turizam započela loše. Hotelijeri su, naime, saopštili da izlaze iz svih državnih organizacija i institucija. 'Siva zona' razlog malog rata koji su hotelijeri objavili državi.

U Crnogorskoj vladi, u pravilu, sjede dežurni optimisti. Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić kaže da se s razlogom od ove turističke sezone očekuje mnogo, naročito u situaciji kada je stanje u crnogorskim javnim financijama izuzetno loše.

„To očekivanje, prije svega, temeljimo na onome što smo imali prilike vidjeti na sajmovima turizma na kojima smo predstavili našu turističku ponudu, kao i na ugovorima koje su hotelijeri već potpisali i koji se uveliko ostvaruju. Ja sam veliki optimista i nadam se da ćemo i ove godine ponoviti prošlogodišnji rast – od šest do deset posto. Ipak, treba biti realan i reći da je jedan dio rasta uvjetovan legalizacijom onoga što je 'siva zona' turizma u Crnoj Gori", navodi Sekulić.

Međutim, upravo je 'siva zona' razlog malog rata koji su hotelijeri objavili državi. Naime, nakon što su crnogorskoj vladi i lokalnim samoupravama ispostavili ultimatum da se od njihovih hotela na najmanje 200 metara uklone tzv. privremeni objekti , oni su odlučili istupiti iz svih lokalnih i državnih institucija i organizacija. Kako ističu, to je bio jedini način da skrenu pažnju na ogroman udio sive ekonomije u turizmu, kao i na činjenicu da se na tim štandovima u neposrednoj blizini hotela sa četiri i pet zvjezdica prodaje sve i svašta čime se ruši konkurentnost najvažnije privredne grane u toj zemlji. Iz „Crnogorskog turističkog udruženja" su saopštili da je neprihvatljivo daljnje balansiranje između masovnog i elitnog turizma i pozvali crnogorsku vlast da se konačno odredi.

Profesor turističke ekonomije Rade Ratković kaže za DW da je ovo loša poruka koja se šalje iz Crne Gore, posebno u stanju vrlo nepovoljne strukture smještajnih kapaciteta.

„Crna Gora ima takvu strukturu ponude gdje dominiraju nekvalitetni objekti, gdje dominiraju komplementarni objekti, a ako želite turizam visoke razine, onda bi trebalo apsolutno da dominiraju osnovni smještajni kapaciteti. A kod nas je obrnuto: osnovni čine 13 posto, a komplementarni čak 87 posto ponude", ističe Ratković.

Ali, ni to, čini se, nije dovoljno upozorenje donosiocima odluka na svim razinama u Crnoj Gori. Jer, osim što se od tzv. privremenih objekata pune prazne blagajne primorskih opština, oni su se pokazali kao efikasno sredstvo u pridobivanju naklonosti birača. Naročito je to značajno u ovoj godini, jer se očekuje da će se parlamentarni izbori u Crnoj Gori održati u ranu jesen, odmah nakon turističke sezone.

U svakom slučaju, ubrzo će se pokazati da li je politika ponovo loše utjecala na crnogorski turizam, odnosno da li Crna Gora svojim postupcima ubija „kokoš koja nosi zlatna jaja".

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.