SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PIONIRSKI PODUHVAT
 
Shenzhen: Čak 99% taksija su električni
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 08.01.2019. - 21:37:31
SHENZHEN - Jedan od najvećih kineskih gradova Shenzhen stigao je do ekološkog zaokreta sa svojom gotovo potpuno električnom taksi flotom.

Shenzhen, centar visoke tehnologije u južnoj Kini, objavio je početkom ove godine da su od 21.689 taksija koji voze u gradu 99 posto električni.

Prošle godine, na ulicama grada bilo je 7.500 taksija na benzinski pogon. I danas se još može naći nekolicina taksi-benzinaca, ali je broj električnih daleko veći, prenosi agencija AP. 

Ova metropola, sa 12,5 milijuna stanovnika, drugi je po redu grad, ali istovremeno najveći, koji je ostvario ovakav podvig u Kini. Naime, grad Taijuan na sjeveru Kine, koji ima 4,3 milijuna žitelja, još od 2016. godine ima samo električne taksije. 

Autobuski vozni park Shenzhena je potpuno električni od 2017. godine. To je jedan od trinaest pilot gradova koji promoviraju javni prijevoz na alternativne energije kako bi se smanjio smog i razvila alternativna energetska industrija.  Peking i druge kineske gradove opslužuju eskadrile električnih skutera, bicikala i dostavnih vozila na tri kotača, koja pomažu da se smanji emisija plinova s efektom staklenika. 

Flota od 20.000 i više električnih taksija u Shenzhenu smanjit će emisiju ugljika za oko 850.000 tona godišnje, objavio je Gradski odbor za promet. 

Međutim, inicijativa o potpuno električnim vozilima ne obuhvaća usluge prijevoznika za dijeljenje vožnje ili onih koji voze na poziv preko mobilne aplikacije, poput Ubera, a koji su vrlo popularni u Kini. 

Grad je, inače, osigurao mrežu od oko 20.000 javnih punktova za punjenje vozila strujom.