SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SPOROVI
 
Siemens potvrdio prebacivanje turbina iz Rusije na Krim, najavljuje kaznenu prijavu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.07.2017. - 13:11:01
BERLIN - Njemački industrijski div Siemens potvrdio je da su "najmanje dvije" njihove plinske turbine preseljene iz Rusije na Krim, tvrdeći da je to učinjeno protiv njihove volje u kontekstu mogućih optužbi za kršenje sankcija Europske unije.

Godine 2014. EU je uveo sankcije Rusiji zbog aneksije Krima a kaznene mjere uključuju zabranu kompanijama iz EU da u tu regiju isporučuju tehnologiju namijenjenu energetskom sektoru.

Reuters je prošlog tjedna izvijestio da su Siemensove turbine isporučene na Krim, što su u ponedjeljak potvrdili i u njemačkoj kompaniji.

"Siemens je iz pouzdanih izvora dobio informaciju da su najmanje dvije od ukupno četiri turbine isporučene za projekt u Tamanu na jugu Rusije protiv naše volje preseljene na Krim", stoji u priopćenju njemačke kompanije, objavljenom u ponedjeljak.

Opetovano tvrde da nisu znali da će turbine završiti na Krimu, najavljujući kaznenu prijavu protiv odgovornih.

"U proteklih nekoliko mjeseci klijent nam je puno puta potvrdio u pisanom obliku da proizvodi neće biti isporučeni na Krim. Stoga će Siemens podići kaznenu prijavu protiv odgovornih pojedinaca", dodaje se u priopćenju.

 Neimenovani glasnogovornik njemačke kompanije naveo je za Reuters da je taj klijent zapravo ruska državna inženjerska kompanija Tehnopromexport, koji je od Siemensa kupio turbine.

U Technopromexportu nisu odmah mogli komentirati tu informaciju a u ruskom ministarstvu energetike nisu je željeli komentirati.
Iz Kremlja su jučer priopćili da su turbine koje se instaliraju na Krimu proizvedene u Rusiji, uz upotrebu ruskih dijelova, aludirajući time očigledno na činjenicu da su proizvedene u tvornici u Sankt Peterburgu, napominje Reuters.
Vlasnik je te tvornice Siemens Gas Turbine Technologies LLC, u kojem njemački Siemens ima udio od 65 posto, a u proizvodnji turbina koriste Siemensovu tehnologiju.