SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Signali iz ECB-a blago pritisnuli tečaj eura prema dolaru
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.03.2018. - 18:39:16
LONDON - Euro je u četvrtak blago oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, pritisnut signalima iz Europske središnje banke (ECB) da im se zbog niske inflacije u eurozoni ne žuri s ukidanjem poticajnih mjera.

Zajednička europska valuta kliznula je tako na 1,2302 dolara.

Dolar je pak oslabio prema jenu 0,2 posto, na 106,63 jena.

Dolarov indeks prema košarici ostalih ključnih valuta bio je u plusu 0,1 posto i iznosio je 90,099 bodova.

Euro su zakočile izjave pojedinih čelnika ECB-a koje su signalizirale da im se zbog tvrdokorno niske inflacije ne žuri s ukidanjem poticajnih mjera u sklopu kojih su u gospodarstvo eurozone ubrizgali nekih 2.550 milijardi eura.

Dolar je pak ojačao paralelno slabljenju bojazni od novog trgovinskog rata koje je potpirila odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju carina na kineske proizvode ukupne vrijednosti nekih 60 milijardi dolara. Kina je uzvratila najavom protumjera.

Naznake da bi pregovori dva ekonomska diva ipak mogli uroditi kompromisom potaknuli su kupnju američke valute.

Analitičari pak napominju da je zelena novčanica u ovom tjednu po svemu sudeći možda previše ojačala i da su mnogi strukturni razlozi za njegovo slabljenje u prethodnom razdoblju - uključujući trgovinski i proračunski manjak i zaoštravanje monetarne politike u drugim zemljama - i dalje aktualni.

"Je li američki protekcionizam dobra ili loša stvar? Tržište se ne može odlučiti ali gledano iz perspektive trgovaca oporavak dolara bio je malo previše snažan", tumači Ulrich Luchtmann iz Commerbanka.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.