SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INTERES
 
Skinest Rail zainteresiran za HŽ Putnički promet, HŽ Cargo i Gredelj
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 03.04.2016. - 11:09:17
ZAGREB - Estonska privatna željeznička tvrtka Skinest Rail zainteresirana je za ulazak na hrvatsko željezničko tržište. Kako je priopćeno iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, estonska tvrtka prati stanje na hrvatskom tržištu željezničkih usluga od 2012. godine, a u posebnom su joj fokusu HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo, ali i Tvornica željezničkih vagona Gredelj.
Kako Lider doznaje u resornom ministarstvu, estonski željeznički operater na sastanku u Ministarstvu prometa ministru Olegu Butkoviću predstavio je vlastite poslovne planove koje ta tvrtka misli realizirati u Hrvatskoj, a koji uključuju ulazak u vlasništvo društava HŽ Putnički promet i HŽ Cargo. U konačnici, s obzirom na to da tvrtka ima i vlastiti pogon za proizvodnju vlakova u Estoniji, a koje isporučuje diljem EU, zainteresirana je i za konkretna ulaganja u TŽV Gredelj.

Prema ideji koju su Skinestovi predstavnici predstavili u Ministarstvu, nakon konsolidacije i izlaska Gredelja iz stečaja, Estonci su voljni Upravi tog poduzeća ponuditi partnerski odnos, modernizaciju pogona i zajamčeno tržište za Gredeljeve vlakove.

Butković je estonskoj delegaciji poručio, Lider doznaje, da je Vlada spremna na oštro restrukturiranje u oba željeznička operatera, ali i redefiniciju njihove cjelokupne poslovne politike. Vlada je, rečeno je estonskim investitorima, svjesna problema u kojima se nalaze naša željeznička poduzeća, ali i potrebe da se što prije pronađu kvalitetna rješenja za operatere za koje je već postoji velik interes iz nekoliko europskih država.