SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UZLET
 
Skok godišnje dobiti GlaxoSmithKlinea unatoč poreznoj reformi u SAD-u
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.02.2018. - 17:02:23
LONDON - Britanski farmaceutski div GlaxoSmithKline (GSK) izvijestio je u srijedu da mu je neto dobit u 2017. godini poskočila 70 posto zahvaljujući dobrim rezultatima u ključnim dijelovima poslovanja dok su četvrto tromjesečje zaključili s gubitkom dijelom i zbog porezne reforme u SAD-u.

Kompanija je prošlu godinu zaključila s dobiti nakon poreza od oko 1,5 milijardi funti (1,7 milijardi eura). Prihodi su im porasli osam posto, na 30,2 milijarde funti.

Godišnje rezultate poduprla je veća prodaja u glavnim dijelovima poslovanja s lijekovima, cjepivima i potrošačkom zdravstvenom njegom.

Dodatnu potporu pružili su niži računovodstveni trošak smanjene vrijednosti pojedinih aktivnosti vezanih za HIV i cjepiva te slaba funta.

"GSK je u 2017. ostvario ohrabrujuće rezultate u svim dijelovima kompanije, uz rast prodaje u svakom od naša tri globalna poslovanja", naglasila je izvršna direktorica Emma Walmsley.

U posljednjem tromjesečju 2017. godine GSK je zabilježio neto gubitak od 546 milijuna funti. U istom razdoblju godine ranije poslovali su s neto dobiti od 257 milijuna funti.

Grupa je u tom razdoblju zabilježila veliki trošak od više od milijardu funti vezano za poreznu reformu u SAD-u. Reforma je stupila na snagu krajem prošle godine a trebala bi na srednji i dulji rok povećati dobit kompanija zbog smanjenja stope poreza na dobit s 35 na 21 posto.

Nekoliko velikih kompanija signaliziralo je pak da će reforma kratkoročno srezati njihovu repatriranu dobit i prouzročiti im trošak zbog promjene vrijednosti imovine.

GSK je ujedno objavio opreznu prognozu za ovu godinu zbog moguće pojave na američkom tržištu generičke konkurencije lijeku za astmu Advair.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.