SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Skok na Wall Streetu, proizvođači čipova u fokusu
Autor/izvor: SEEbiz / h
Datum objave: 31.10.2018. - 07:38:59
NEW YORK - Na Wall Streetu su jučer burzovni indeksi snažno porasli, što se zahvaljuje dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i korekciji cijena dionica nakon oštrog pada prethodnih tjedana.

Dow Jones porastao je 431 bod ili 1,77 posto, na 24.874 boda, dok je S&P 500 skočio 1,57 posto, na 2.682 boda, a Nasdaq indeks 1,58 posto, na 7.161 bod.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionice jučer porasle.

Najveće dobitnice bile su dionice proizvođača čipova, s prosječnim rastom od 4,2 posto, pri čemu je dionica Intela skočila više od 5 posto. Taj je sektor nedavno oštro pao zbog naznaka usporavanja rasta potražnje za čipovima.

Snažno su, u prosjeku 2,8 posto, porasle i cijene dionica u prometnom sektoru.

„Od početka listopada cijene su dionica toliko pale da se moglo očekivati da u određenom trenutku cijene odskoče i zadrže se na višim razinama", kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Srevices.

Zbog rasta kamata u SAD-u, trgovinskog rata između SAD-a i Kine, usporavanja rasta globalnog gospodarstva, kao i napetosti uoči izbora za američki Kongres, od početka listopada tržište je pod snažnim pritiskom.

Zbog toga je Nasdaq indeks krajem prošloga tjedna skliznuo u područje korekcije, 10 posto ispod svoje prethodne najviše razine.

U ponedjeljak je to zaprijetilo i Dow Jonesu te S&P 500 indeksu, s obzirom da je Dow Jones bio u minusu 8,9, a S&P 9,9 posto u odnosu na njihove rekordne dosege od prije mjesec dana. No, to je zasad izbjegnuto.

Podršku tržištima pružaju dobri kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvješća, pri čemu je većina njih nadmašila očekivanja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u trećem tromjesečju porasle za 25,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava izvješća očekivali rast od 21,5 posto.

„Sezona objava izvješća traje, a većina njih je OK. Dosad je nekoliko velikih kompanija podbacilo očekivanja, što je zasjenilo mnoga druga dobra izvješća manjih ili manje poznatih kompanija", kaže Rick Meckler, partner u tvrtki Cherry Lane Investments.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,14 posto, na 7.035 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,42 posto, na 11.287 bodova, a pariški CAC 0,22 posto, na 4.978 bodova.