SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAGREB I OTPAD
 
Skupocjeno zagrebačko smeće
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 20.01.2019. - 20:37:55
KOLUMNA - Kad ne znaš kako bi uvalio vrući krumpir Zagrepčanima, pusti im probne balone. Najava o poskupljenju odvoza smeća digla je buru u gradu s najvećim prirezom u Hrvatskoj. 

Odluka da za neke građane bijelog grada smeće poskupi za dva pa i tri i pol puta ravna je skandalima dostojnim Remetinca. Čije mi to dugove otplaćujemo pa da s prosječnih 50 kuna mjesečno, prema planovima, odvoz smeća odjednom počnemo plaćati 113 kuna? 

Zagrepčani jesu uredni i najradije bi se riješili neaktivnog biootpada u Holdingu. Nakrcani uredi uhljebima,  kaos u poslovanju, ali i gradonačelnikove donacije, vjerojatno su doprinos na cijenu usluge koju pruža Čistoća. U Zagrebu je nešto prljavo no nitko ne zna kako se riješiti smrada kojim zaudara najbogatiji grad regije. Dok nam se gradski vlastodršci ponašaju kao pijani milijunaši koji svako malo organiziraju ekshibicije po gradu, građani su izluđeni jer više ne znaju kome i što sve plaćaju. Cijena odvoza smeća mnoge penzionere će potjerati na dodatni rad. I ovako, krpajući kraj s krajem, gladujući i noseći pohabanu odjeću, jedva se preživljava i nikome nije do života. 

Cijena smeća upućuje na to da se Zagrepčani hrane zlatnom žlicom. Lažno osjetljivi gradonačelnik Bandić, koji u svojoj političkoj karijeri ima više obećanja nego postignutih rezultata, mlatara cijenama kao da je Zagreb prepun gastarbajtera koji su u novom Mercedesu navratili na Advent i parkirali pred njegovom kućom.

Vjerujem da je, naviknut na vlastiti luksuz, i luksuz onih koji su se slili za njim na gradske poslove, polupao lončiće i ne vidi dalje od vlastite kristalne čaše. Lisac koji umješno izvrće riječi i namjere, tako će zasigurno opovrgnuti glasine o drakonskim cijenama odvoza smeća te će pokušati predstaviti sebe kao velikog spasitelja Zagreba. 

Od koga? Od samoga sebe. 

Ludilo koje već godinama vlada u Zagrebu jednostavno je posljedica populističkog šamaranja od kojeg su građani ošamućeni pa ne donose racionalne odluke. Bandić, kao omiljeni lik iz šljašteće zagrebačke bajke, skinuo je ukrase i ostavio nas sa smećem pred vratima. Riješiti ga se moramo, no pod koju cijenu. Zar je ovo uistinu stvarna vrijednost našeg otpada? Umjesto da plaćamo po količini stvorenog otpada,  umjesto da se zaposle radnici, a ne neradnici, da se uloži u pošteni odvoz smeća, Bandić će uložiti novac u formiranje službi za reklamacije i onu za utvrđivanje ugovorenih kazni gdje će se zaposliti deset puta više ljudi. 

Pravednost je jeftinija, no političarima nije do ravnoteže i ekonomske homeostaze u građana. I što ako nećemo plaćati otpadni danak? Hoće li nam stizati ovrhe na plastične boce, kore od jabuka ili baterije za slušne aparate? Bandića to ne zanima. On nekako mora pokriti sve te gubitke u poslovanju, neracionalnoj preraspodjeli investicija te osigurati svoj glasački korpus koji pumpa u javnom sektoru. 

Zbog toga i kreću pritisci na Vladu da mu sređuju poslovne planove koje nije kadar ispuniti. Dotle će on, igrajući se mecene s novcem Zagrepčana, darivati malena mjesta srca svoga ne bi li mu dizali spomenike dok mu pod krevetom sve više vonja vrčina. Poskupljenje odvoza smeća je nerealno i ekonomski ubitačno. Zagrepčani takve stvari ne praštaju, no stari lisac to dobro zna i zasigurno ima skrivenog aduta u rukavu. Njušim pressicu, show, velike obrate i mesijanski osmijeh gradonačelnika kojeg samo Bog može maknuti s tog mjesta. 

Saga o smeću je tek počela, a tko će se sve otimati oko te važne i unosne uloge tek nam predstoji. Bandić ima još jednu hit predstavu na račun Zagrepčana koju će im i dobrano naplatiti. A dobar dio Zagrepčana i dalje voli svog gradonačelnika koji im maše mrkvom pred očima dok ih dobrano batina otpozadi namećući svoje ideje. 
Skupe, nepravedne i nepotrebne.