SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Slabi poslovni rezultati AMD-a i AT&T-a pritisnuli Wall Street
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.10.2017. - 07:43:08
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale oko pola posto, pri čemu je Dow Jones indeks skliznuo s rekordnih razina, jer su ulagače zabrinuli slabi poslovni rezultati nekoliko kompanija i rast prinosa na obveznice.

Dow Jones skliznuo je 0,48 posto, na 23.329 bodova, dok je S&P 500 pao 0,47 posto, na 2.557 bodova, a Nasdaq indeks 0,52 posto, na 6.563 boda.

Najveći dnevni pad Dow Jones i S&P 500 indeksa u posljednjih sedam tjedana posljedica je slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko velikih američkih kompanija.

Iz tog je razloga cijena dionica proizvođača čipova AMD potonula više od 13 posto, telekomunikacijskog diva AT&T-a gotovo 4, a proizvođača zrakoplova Boeinga gotovo 3 posto.

Dosad je 165 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo financijske rezultate za treće tromjesečje, pri čemu ih je 72 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

Međutim, očekuje se znatno sporiji rast zarada na godišnjoj razini nego u prva dva kvartala ove godine. A kako se indeksi kreću na rekordnim razinama, ulagači su se nadali boljim rezultatima kompanija koji bi opravdali visoke razine cijena dionica.

Ulagače je na oprez naveo i rast prinosa na 10-godišnje američke državne obveznice na 2,475 posto, najvišu razinu u sedam mjeseci, što se zahvaljuje optimizmu u vezi gospodarstva i porezne reforme, ali i špekulacijama o novom predsjedniku američke središnje banke.

Naime, predsjednik SAD-a Donald Trump ovih bi dana mogao donijeti odluku o novom čelniku Feda, s obzirom da u veljači iduće godine ističe mandat Janet Yellen.

Mediji pišu da su republikanski zastupnici u Senatu skloniji Johnu Tayloru, ekonomistu sa sveučilišta Stanford, nego sadašnjem guverneru Feda Jeromeu Powellu, a smatra se da bi Taylor mogao ubrzati tempo povećanja kamata središnje banke.

Ipak, Trump je jučer poručio i da bi na čelnom mjestu Feda mogla ostati Janet Yellen, koja se smatra umjerenijom od Taylora i Powella.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,05 posto, na 7.447 bodova, dok je frankfurtski DAX izgubio 0,46 posto, na 12.953 boda, a pariški CAC 0,37 posto, na 5.374 boda.