SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTKRIĆA
 
Slavko Linić: Razmišljamo o prodaji Croatia osiguranja i HPB-a
Autor/izvor: SEEbiz / Globus / Danas.hr
Datum objave: 04.01.2012. - 11:29:39
ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić rasprodajom državne imovine kani pomoći zemlji da izađe iz krize. Prodao bi Croatia osiguranje, Hrvatsku poštansku banku...

Linićeva poruka kritičarima takve odluke je: Neka pogledaju što u ovoj krizi rade obične obitelji. Prodaju se stanovi, prodaje se djedovina jer se dugovi moraju vraćati.

"To su teme o kojima ozbiljno razgovaramo, pokušavamo utvrditi kako na najbolji način državnu imovinu oploditi i kako i na taj način rješavati dug... Sve opcije su otvorene", kazao je novi ministar financija Slavko Linić u opširnom intervjuu za tjednik Globus, odgovarajući na pitanje što misli o ideji davanja autocesta i hidroelektrana u koncesije.

Iako je Linić napomenuo kako još ne zna što će Vlada u konačnici odlučiti o tom pitanju, poručio je i onima koji će kritizirati da se tako rasprodaje obiteljsko srebro.

"Dugove nećemo moći vraćati iz poreznih prihoda jer je gospodarski rast nedovoljan, možemo ih vratiti samo od naše imovine... Neka takvi pogledaju što u ovoj krizi rade obične obitelji. Prodaju se stanovi, prodaje se djedovina jer se dugovi moraju vraćati", kazao je Linić.

Na pitanje znači li to da Vlada razmišlja o privatizaciji Croatia osiguranja ili Hrvatske poštanske banke, Linić je odgovorio:

"O tome također itekako ozbiljno razmišljamo. Ali to nije samo pitanje privatizacije, država nema novca za razvijanje banaka, niti smatra da se treba baviti bankarstvom. Posao države je da svaku kunu koju može uloži u HBOR. Naš je posao da pomognemo privredi, a pogotovo izvoznicima da se probiju na nova tržišta, a to možemo samo preko HBOR-a. Ne trebamo se baviti poslovnim bankarstvom. Imamo stabilne banke, ali one se ne mogu razvijati novcem iz proračuna. Da bi rasle, treba im dodatni kapital. Samo na tržištu HPB i Croatia banka mogu biti još jače i konkurentnije. Isto vrijedi za Croatia osiguranje."