SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VRUĆINA U RAVNICI
 
Slavonci se protiv tropskih vrućina bore čak i rakijicom
Autor/izvor: Miroslav Flego
Datum objave: 20.07.2015. - 19:39:20
KOLUMNA - Taman što su prebrodili vrućine prošloga tjedna uz malo osvježenje u subotu predvečer, Slavonce nimalo nije oduševila prognoza koja i za tjedan na čijemu smo početku, najavljuje i dalje visoke temperature, čak i do 40 stupnjeva, iako je i do sada bilo dana kada je toplina bila vrlo blizu ovoj
brojci.

Nema druge nego se pridržavati liječničkih savjeta i ne izlagati se podnevnom suncu, razhlađivati tijelo tuširanjem, piti što više tekućine, naravno one koja ne sadrži šećer, kofein i alkohol, ali, kažu Slavonci, kakva je to tekućina u kojoj nema alkohola?!

Naime, Slavonci žive u uvjerenju kako je najbolje osvježenje hladno pivo, gemišt ili rakija pa podsjećaju kako su se naši stari, u žetvi i drugim ljetnim radovima na njivi, branili od znojenja gutljajem domaće rakije šljivovice.

Vukovarci u najvećem broju odlaze na Vukovarsku adu, riječni otok "preko puta" Vukovara koji, zapravo pripada Srbiji, makar su Vukovarci desetljećima na njega dolazili ljeti pa je, kako opisuje Pavao Pavličić, za mlade Vukovarce bila neka vrst inicijacije preplivati Dunav s desne obale na lijevu, do vukovarske ade jer time bi se potvrdila zrelost i prijelaz iz dječaštva u mladenaštvo. Prije nekoliko godina, vukovarska vlast je dogovorila s općinom Bač u Vojvodini, kojoj pripada ova ada dok se definitivno ne riješi granični spor Hrvatske i Srbije, da Vukovarci mogu bez ikakvih graničnih formalnosti dolaziti na vukovarsku adu provoditi ljetne dane u osvježenju. Dnevno tu bude i po 4 000 Vukovaraca, a jedna vukovarska udruga koja brine o adi, organizira stalni prijevoz s četiri čamca od grada do ade. Vožnja traje 15-tak minuta i praktički je besplatna jer valja se samo učlaniti u udrugu i platiti 20 kuna za cijelu ljetnu sezonu.

Vinkovčani rado dolaze na Banju, izletište na vinkovačkoj periferiji na kojemu su dva umjetna jezera nastala kopanjem ilovače za obližnju tvornicu
opeke i crijepa. Zadnjih godina Grad je puno uložio u uređenje kupališta Banja pa ga nazivaju vinkovačkim Jarunom. I ove godine uvedeno je niz novih
sadržaja pa Vinkovčani (ako ne žele u zatvoreni bazen i na noćno kupanje) mogu ovdje provesti ugodne i svježe trenutke.

No, Banja krije i opasnosti na što se stalno upozorava, ali svake godine barem jedan plivač, u pravilu mladić, plati životom svoju nesmotrenost. Jezera su različlite dubine jer su nastala kopanjem zemlje, pa je tu dosta opasnih virova koji mogu prevariti i najbolje plivače. Uvedena je i spasilačka služba, ali unatoč tomu u petak popodne utopio se 23-godišnjak iz Otoka čije je tijelo sutradan oko podne locirao pas Hrvatske gorske službe spašavanja nakon čega je tijelo izvađeno iz vode i odvezeno na obdukciju koja će utvrditi točan uzrok smrti. Zbog toga je policija objavila na svojoj internetskoj stranici, po ne znam koji put, opširno upozorenje i savjete kako izbjeći utapanje. Prošloga tjedna u srijedu se u jezeru Mlanac kod Selaca Đakovačkih utopio 32-godišnji policajac iz Gašinaca, a sutradan u Savi, na kupalištu Skela u blizini Davora, utopio se 21-godišnjak iz Starog Petrovog Sela.

U subotu predvečer istok Slavonije zahvatio je olujni vjetar i pljusak koji je donio i nešto tuče veličine zrna graška jer se, čini se, gradonosni oblak negdje ranije istresao. No, bilo je sasvim ugodno osvježenje pa nikome nije bilo žao ako je i pokisnuo.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.