SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PODRHTAVANJE TLA
 
Slijede li novi potresi u Rijeci i na Kvarneru?
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 11.08.2017. - 10:13:31
RIJEKA  - Za seriju potresa koja je na Kvarneru započela u utorak ujutro te se nastavila jučer ne može se reći kada će i kako završiti – ističe Snježan Prevolnik iz Seizmološke službe Hrvatske. 

Navodeći kako serija potresa može trajati danima te se može okončati slabim potresom, ali i jačim od svih dosadašnjih, Prevolnik pojašnjava da jedino što se trenutačno može predvidjeti je maksimalna jačina potresa.

– Ovakvi su potresi uobičajeni za Hrvatsku, osobito u tektonski aktivnijim područjima kao što je riječko, ali i u zagrebačkom i dubrovačkom. Na temelju dosadašnjih opažanja i praćenja magnituda potresa naša su predviđanja da se na riječkom području može očekivati maksimalna magnituda do 6,3 po Richteru, na zagrebačkom je području nešto malo više, odnosno očekivanja maksimalne magnitude su 6,5 po Richteru, dok je na dubrovačkom području to očekivanje najveće, jer tu maksimalna magnituda može iznositi i do 7,5 po Richteru. Ujedno je riječ o tri seizmički najugroženija područja u Hrvatskoj što se potresa tiče. U ta tri podrčja ubrajaju se šire riječko i zagrebačko područje te područje južne Dalmacije, od Metkovića do Dubrovnika – pojašnjava Prevolnik.

– Potres je pogodio gradove Amatrice i Noci. Amatrice je potpuno srušen i poginulo je 300 ljudi, a Noci je ostao sačuvan jer je grad u potpunosti nakon jednog prethodnog potres obnovljen i životi su sačuvani – navodi voditelj Seizmološke službe.

Napominjući pak kako prognoze kada će se potres dogoditi, kao ni kakav će biti ne postoje, voditelj Seizmološke službe Ivo Allegretti ističe kako potresi koji posljednja dva dana tresu Kvarner nisu toliko snažni, ali su vrlo neugodni.

– Riječ je o jačini koja je ispod razine materijalnih šteta, ali je također riječ i o vrlo neugodnim potresima koji se javljaju nekoliko puta na dan te imaju posebno neugodan zvučni učinak koji mnogi opisuju kao eksploziju, dakle proizvode zvuk, a ništa se ne zatrese – navodi Allegretti. Na pitanje o kakvom se potresu radi u slučaju da se Rijeka zatrese na procijenjenih 6,3 po Richteru, što je maksimum koji se predviđa, Allegreti naglašava da je to velika magnituda potresa koja može izazvati velike materijalne štete ako se takav potres dogodi pri površini zemlje.

– Postoje potresi koji se događaju na 500 kilometara dubine ili pak pod morem. Dakle, sve ovisi o tome gdje je epicentar. Ako je to daleko od naseljenog mjesta, onda su i mogućnosti za materijalne štete manje – pojašnjava voditelj Seizmološke službe. Osjet jačine potresa subjektivna je stvar, jer ovisi o tome na kakvom se tlu i u kakvoj zgradi osoba nalazi te što u tom trenutku radi, a Prevolnik ističe kako su dežurni seizmografi tijekom utorka i srijede zaprimali pozive građana s Kvarnera koji su potres jače osjetili, a najjači u seriji bio je onaj u utorak u 22 sata i 42 minute koji je bio magnitude 3,7 po Richteru i on spada u prilično jake potrese jer je njegov procijenjeni intenzitet u epicentralnom području bio oko 5, što je definicija prilično jakog potresa. Iako je riječ o potresu jačine koji je osjetio veći broj ljudi, Prevolnik napominje da se radi o intenzitetu potresa koji ne dovodi do materijalnih šteta. Taj je potres izazvao posebnu uznemirenost jer se dogodio tijekom noći kada nema aktivnosti te je sve mirno pa se sve jače čuje i osjeti nego za dana. Potrese su neki građani osjetili kao snažne udarce, od kojih su se zanjihali stropni ventilatori i svjetiljke, no ima i onih koji potrese uopće nisu osjetili.

– Serija potresa na Kvarneru započela je u utorak ujutro u 11 sati i 35 minuta kada su seizmografi kod Jadranova zabilježili umjeren potres, a magnituda je iznosila 3,4 prema Richteru, a u okolnim se mjestima osjetio intenzitetom IV-V stupnja MCS ljestvice. Od tada do jučer područje Kvarnera treslo se nekoliko puta, a u toj seriji najjači potres dogodio se u utorak u 22 sata i 42 minute s epicentrom između otoka Krka i mjesta Jadranova. Tijekom noći s utorka na srijedu uslijedilo je još nekoliko potresa magnitude veće od 2 po Richteru. Potres u 22 sata i 42 minute osjetio se na širem riječkom području, najvjerojatnije i dalje od Senja, no bez obzira na jačinu potresa ne bi trebalo očekivati nikakve materijalne štete – navodi Prevolnik. Što se pak uznemirenosti i panike među građanima tiče, njegov je savjet da bi se svatko trebao educirati o tome što su to potresi, kako nastaju i kako se ponašati te da bi se u tom slučaju panika među građanima smanjila. S činjenicom da je edukacija oko potresa potrebna slaže se i pročelnik područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje Matko Škalamera koji upozorava da serije potresa nisu neuobičajena pojava te ističe da je Županijski centar 112 zaprimio više poziva građana nego inače.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.