SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PONUDA
 
Slimova America Movil nudi 7,2 milijarde eura za KPN
Autor/izvor: SEEbiz / Reuters
Datum objave: 10.08.2013. - 13:05:00
Zadnja izmjena: 10.08.2013. - 13:09:51
AMSTERDAM - Kompanija America Movil, najbogatijeg čoveka na svijetu Carlosa Slima, ponudila je 7,2 milijarde eura za 70 posto nizozemske telekomunikacijske kompanije KPN.
Ponuda Slimove kompanije dolazi nakon prošlomjesečne ponude Telefonice za njemačku podružnicu KPN, E-Plus, koja ima 15 posto udjela na njemačkom tržištu mobilne telefonije.

Ponuda America Movila od 2,40 eura po dionici je 20 posto viša u odnosu na trenutnu cijenu dionica nizozemske kompanije, ali i dosta niža od osam eura po dionici, koliko je Slim platio u svibnju prošle godine za početni udjel u kompaniji, u kojoj trenutno posjeduje 30 posto dionica. Iz nizozemske kompanije poručuju kako još razmatraju ponudu.

Protekle je godine Slim preuzeo i udjel u Telekomu Austrije a njegovo se ime spominje kao kandidata za preuzimanje Telekoma Srbija čija se prodaja može očekivati do kraja godine.

Slim koristi povoljne cijene dionica uzdrmanih europskih telekomunikacijskih kompanija, koje su pritisnuli žestoka konkurencija, regulatorni pritisak i recesija na mnogim tržištima.