SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ROČIŠTE
 
Sloković: Nikakav novac nije pronađen na računima Ivice Todorića
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 10.04.2018. - 16:42:00
Zadnja izmjena: 10.04.2018. - 17:21:42
LONDON - Pred Westiminsterskim sudom u utorak u Londonu saslušan je jedan svjedok obrane osnivača Agrokora, a u tijeku je saslušanje druge svjedokinje, Todorićeve odvjetnice Jadranke Sloković. 

Saslušanje se održava u povodu zahtjeva hrvatskog pravosuđa za izručenjem Ivice Todorića, osnivača Agrokora. Todorić saslušanje prati u odvojenom dijelu sudnice iza staklenog zida u društvu prevoditeljice. Njegova supruga u društvu s odvjetnikom Čedom Prodanovićemsaslušanje prati iz galerije namijenjene novinarima.

Todorićeva odvjetnica Rosemary Davidson kao prvog svjedoka pozvala je Willa Bartletta, ekonomskog stručnjaka koji se bavio tranzicijskim zemljama, među njima i Hrvatskom.

Bartlett je govorio o povezanosti Agrokora s politikom, ulozi nekih političkih dužnosnika, među njima i sadašnjeg ministra financija Zdravka Marića, za kojeg je rekao da je bio viši dužnosnik u kompaniji u vrijeme kada je Agrokor preuzeo Mercator.

Hrvatsku je zastupala odvjetnica Clare Montgomery koja je svojim pitanjima nastojala dokazati da za kolaps Agrokora nije odgovorna politika nego njegov vlasnik Ivica Todorić. Bartlett je često na konkretna pitanja odgovarao kako "na tu stvar treba gledati u širem kontekstu".

U nastavku čitajte detalje današnjeg ročišta:

15:57 Todorićeva odvjetnica Davidson pokušava dokazati da će Todorić nepotrebno dugo biti u zatvoru: "Hrvatska istraga nije ni blizu kraju", prenosi N1. Uhidbeni nalog izdan je samo 3 radna dana nakon otvaranja istrage, odvagnite dokaze – poručila je odvjetnica.

15:40 Sloković je komentirala izjavu Montgomery da će se Todoriću sigurno suditi.

"Ne slažem se, živimo u različitim zakonskim sustavima. Prvi put u karijeri čujem da hrvatski tužitelj najavljuje da će sigurno biti suđenja. To radi samo zbog ovoga saslušanja", kazala je Sloković.

15:27 Jadranka Sloković kazala je da nikakav novac nije pronađen na računima Ivice Todorića, na što je Montgomery ustvrdila da je uzimao novac iz kompanije. "Nije sakrio nijedan dokument", kazala je Sloković. "Posuđivao je sve veće iznose iz Agrokora, ništa nije vraćao, to nije pošteno", rekla je Montgomery.

15:30 sati Jadranka Sloković: Nikakav novac nije pronađen na Todorićevim računima.
Montgomery: Ali uzimao je novac iz kompanije.
Sloković: Nije sakrio nijedan dokument.
Montgomery: Posuđivao je sve veće iznose iz Agrokora, ništa nije vraćao, to nije pošteno.
Montgomery je potom prezentirala pokrivanje Todorićevih privatnih troškova Agrokorovim novcem, na što je Sloković replicirala: To je izjava jedne osobe, Ivane Matovine.

15:10 sati Nastavlja se svjedočenje Jadranke Sloković. Montgomery Jadranki Sloković: Nemojte me uvlačiti u hrvatske procedure, govorimo u stvarnim odnosima, 53 svjedoka su već ispitana i potvrdili su optuže. Sloković: Nitko od njih nije govorio o prijevari niti optužio Todirića, javlja Domagoj Novokmet, reporter N1.

14.10 sati – Sutkinja je odredila jednosatnu pauzu nakon koje će se nastaviti s ročištem, odnosno svjedočenjem Jadranke Sloković. Sloković tijekom cijelog svjedočenja pokušava uvjeriti sutkinju kako je hrvatsko pravosuđe iznimno sporo te da DORH neće tako skoro podignuti optužnicu protiv Ivice Todorića.

1 / 8

Jadranka Sloković i Čedo Prodanović

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.