SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BURZOVNI SLOM
 
Slom tržišta kapitala: Jedan detalj neodoljivo podsjeća na 1987.
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.02.2018. - 15:19:13
NEW YOPRK - Žestoka korekcija koja je obilježila početak veljače na Wall Streetu izazvala je pravu paniku kod dijela investitora. 

David Rosenberg iz Gluskin Sheffa pronašao je jedan vrlo neobičan i rijedak aspekt i upozorio kako neodoljivo podsjeća na razdoblja ozbiljnih tržišnih previranja, piše CNBC.

S&P500 službeno je potonuo u zonu korekcije u četvrtak, spustivši se više od 10 posto od rekorda dosegnutog u siječnju. Rosenberg primjećuje da je tijekom tog razdoblja prinos na 10-godišnje američke komercijalne zapise uzletio 16 baznih bodova.

- Vrlo je rijetka pojava ovo što se sada događa, napisao je u izvješću klijentima u petak.

Rosenberg podsjeća kako su obveznice podizale vrijednost tijekom financijske krize 2008. godine  kad je tržište kapitala padalo. Slično je i s drugim razdobljima korekcije.

- Ali ne i ovaj puta. Ova rijetka pojava da prinosi na obveznice rastu kad tržište pada viđeno je 1987. i 1994. godine.

- Ono što ova razdoblja imaju izajedničko jesu zabrinutosti u vezi zauzdavanja monetarne politike Feda, strahovanja od pregrijavanja ekonomije i blage krivulje trenda. Jedno od ovih imalo je oštru korekciju, a drugo veliku volatilnost i rotirajuće korekcije. Izaberite svoj otrov, piše Rosenberg.

U kontekstu "oštre korekcije", Rosenberg podsjeća na "Crni ponedjeljak", odnosno burzovni slom kad je Dow Jones srušen 23 posto. Bilo je to 19. listopada 1987. godine. 

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 5,2 posto, na 24.190 bodova. Za toliko je pao i S&P 500, skliznuvši na 2.619 bodova, dok je Nasdaq indeks pao 5,1 posto, na 6.874 boda. To je najveći tjedni gubitak tih indeksa od siječnja 2016. godine.

Pritisak na tržište traje više od tjedan dana, od kada su podaci s američkog tržišta rada pokazali da zaposlenost i plaće snažno rastu. To je izazvalo strahovanja od rasta inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku da ubrza tempo povećanja ključnih kamatnih stopa.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.