SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRESUDA
 
Slovenac i Makedonac osuđeni u Italiji zbog novačenja boraca za Islamsku državu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.04.2017. - 23:12:56
LJUBLJANA - Sud u Veneciji dosudio je u utorak na suđenju zatvorenom za javnost višegodišnje kazne zatvoru državljanima Slovenije te Makedonije zbog novačenja boraca za džihadističku Islamsku državu, objavili su slovenski mediji.

Slovenski državljanin Rok Žavbi (30), bio je u pritvoru u Italiji od sredine 2016., kad je bio izručen Italiji na temelju europskog uhidbenog naloga.

Njegov je odvjetnik izjavio da mu je dosuđena kazna od tri godine i četiri mjeseca zatvora, što je manje od kazni predviđenih za terorizam jer je u istrazi priznao da je u Italiji povremeno novačio borce za džihadističke organizacije u Siriji.

Odvjetnik se nada da će njegovu branjeniku nepravomoćna presuda biti u žalbenom postupku dodatno smanjena i da će je na jesen moći nastaviti izdržavati u domovini.

Žavbi je zdravstveni tehničar, a tijekom istrage koja se isprva vodila u Sloveniji tvrdio je da je u Siriji boravio dobrovoljno kao zdravstveni djelatnik iz humanitarnih pobuda ie da nije sudjelovao u borbama.

Žavbija su povezivali s radikalnim imamom Bilalom Bosnićem koji je u svojoj domovini osuđen zbog novačenja za IS.

Zajedno sa Žavbijem sud u Veneciji u utorak je osudio i 39-godišnjeg makedonskog državljanina Ajhana Veapija, na četiri godine i osam mjeseci zatvora, također zbog novačenja boraca za džihadiste u Siriji.