SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRGOVINA
 
Slovenci dočekali na nož najave o zabrani rada trgovaca nedjeljom i praznicima
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.10.2017. - 08:25:25
LJUBLJANA - Slovenska javnost na nož je dočekala najave da bi već u veječi naredne godine mogao stupiti na snagu zakon kojim bi bio zabranjen rad trgovačkim objektima nedjeljom i praznicima. 

Gotovo petnaest godina nakon referenduma u kojem je većina Slovenaca odlučila kako bi trgovine širom zemlje nedjeljom i blagdanom trebale biti zatvorene, zastupnik Andrej Čuš prikupio je 25 potpisa potrebnih da se pokrene opća rasprava o toj temi u parlamentu. 

Amandman na Zakon o trgovini prije stupanja na snagu mora proći parlamentarni Odbor za privredu, a izmjene zakona mogle bi biti usvojene na plenarnoj sjednici Skupštine u prosincu. Stoga je on za ljubljanski Dnevnik izjavio kako bi amandman mogao stupiti na snagu u veljači iduće godine. 

No, reakcije na takav prijedlog stigle su s više strana. Upravni odbor Trgovinske komore Slovenije upozorio je kako bi se zabranom rada trgovinama nedjeljom ugrozila barem tri prava zajamčena Ustavom – slobodna privedna inicijativa, načelo poštene i slobodne konkurencije te načelo jednakosti pred zakonom. Iako su sindikati zaposlenih u trgovinama pokrenuli raspisivanje referenduma 2003. godine, glavni tajnik Sindikata radnika u trgovini Slovenije Ladi Rožič sada argumentira kako bi se primjena odluke o promjeni radnog vremena odrazila na plaće trgovaca koji u prosjeku mjesečno zarade nešto više od 610 eura neto (sat im je oko 3,5 eura bruto).

Budući da za rad nedjeljom i blagdanom radnici dobiju dodatak od približno 25 eura po danu, na mjesečnoj bazi primjenom novih pravila radnici u trgovini izgubili bi oko 100 eura. 

Slovensko Delo dočekalo je prijedlog Cerarove Stranke modernog centra na nož nazivajući ga "još jednim dokazom o jalovosti slovenske politike" koji je donio pet minuta slave Andreju Čušu. Pritom promjene zakona nazivaju populističkim. Trgovci su vrlo nejedinstveni u vezi s prijedlogom novog zakona. Posebno su uznemireni Petrolovim isključenjem iz zabrane, odnosno svim trgovinama na benzinskim postajama uz autoceste i brze ceste. U slovenskoj maloprodaji zaposlene su 15.323 osobe, a 82.968 u trgovini.