SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPOREDBE
 
Slovenci za mjesečnu plaću mogu kupiti 340 litara goriva više od građana BiH
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 09.10.2017. - 08:14:58
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina ima najjeftinije cijene naftnih derivata u regiji, a najskuplje gorivo je u Sloveniji, pokazuje analiza koju je uradio Coface.

Cijena litre benzina u BiH je 0,90 eura. Poslije BiH najjeftiniji benzin ima Makedonija, gdje litra benzina košta 1 euro. U Srbiji je cijena benzina 1,19 eura. Najskuplje cijene benzina u regiji imaju Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, prenosi Večernji.ba.

Litar benzina u Crnoj Gori košta 1,22 eura, u Hrvatskoj je cijena 1,24 eura, dok je u Sloveniji cijena 1,25 eura. Cijene goriva u Bosni i Hercegovini su najniže u regiji, tvrdnja je koju često spominju bh. političari. I istina je ako se cijena posmatra sama za sebe, međutim, ako se usporedi kupovna moć bh. građana, gorivo je kod nas među najskupljim.

U udruženjima potrošača naglašavaju da se cijena nekog proizvoda ne može promatrati izolirano, odnosno da se mora dovesti u vezu s primanjima građana. Zato, kako ističu, ne stoje prilično česte ocjene da je, u usporedbi sa zemljama okruženja, gorivo u BiH najjeftinije.

"Ono jest najjeftinije kada se promatra njegova cijena na benzinskim stanicama u različitim državama. Međutim, kad se ta cijena dovede u vezu s plaćama i penzijama, jasno je da je gorivo u BiH skuplje nego u mnogim zemljama regije", kazala je za Blic izvršna direktorica prijedorskog Udruženja građana "Don" Murisa Marić.

Kada se usporede cijene goriva i mjesečna primanja, građani BiH svojim prosječnim plaćama i penzijama mogu kupiti znatno manje goriva od stanovnika većine država u okruženju. Prosječne plaće i penzije, ako se u obzir uzmu prosječne plaće, još smo dobro i prošli, jer možemo kupiti više goriva od Makedonaca, te stanovnika Srbije i Crne Gore. S druge strane, Hrvati za prosječnu plaću mjesečno mogu kupiti oko 165, a Slovenci gotovo 340 litara benzina više od nas.

To, praktično, znači da se s prosječnom plaćom u Hrvatskoj mogu kupiti tri, a u Sloveniji skoro sedam rezervoara od 50 litara više nego u BiH. Međutim, za prosječnu penziju u BiH može se kupiti 189 litara benzina, što je daleko manje od količine koju mjesečno mogu kupiti umirovljenici iz svih država bivše Jugoslavije, osim Srbije. Crnogorac i Makedonac s prosječnom penzijom kolege iz BiH "šiju" za skoro 45, a hrvatski penzioneri za 50 litara. Slovenac s najnižom penzijom može kupiti 200 litara više benzina nego penzioner iz BiH koji mjesečno prima prosjek od 340 KM.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.