SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Slovenija investirala 600.000 eura u pitku vodu u Sjevernoj Makedoniji
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.07.2019. - 11:31:52
SKOPJE - U općini Probištip na sjeveru Makedonije u petak je otvoreno nadograđeno postrojenje za pročišćavanje pitke vode. Projekt je sufinancirala Slovenija, uključujući Iskra Sisteme Skopje.

U sjevernoj makedonskoj općini Probištip otvoren je unaprijeđeni sustav za pročišćavanje pitke vode s ultra filtracijom, kao i obnovljene i automatizirane crpne stanice Ratavica, Zletovo i Dobrevo. Kapacitet sustava je 100 litara vode za piće u sekundi.

Projekt je naručila općina Probištip, a provedbu je sufinancirala Republika Slovenija u skladu sa svojim obvezama pružanja razvojne pomoći manje razvijenim zemljama. Obveze proizlaze iz članstva u OECD-u. Investicija je iznosila 1,2 milijuna eura, polovinu je financirala Republika Slovenija, a polovinu vlade Sjeverne Makedonije.

U provedbi projekta sudjelovale su makedonske i slovenske tvrtke. Iskra Sistemi Skoplje projekt je dovršio i prije roka.

Premijer Zoran Zaev zahvalio je Sloveniji na otvaranju stanice. Metod Dragonja, državni tajnik u Ministarstvu financija, rekao je da su "rezultati dobre suradnje dviju zemalja na polju razvoja dobra okosnica za buduću suradnju na razvojnom, gospodarskom i političkom polju".

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.