SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TERAN
 
Slovenija poražena, Hrvatska obranila pravo na ime teran
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 12.07.2017. - 10:21:13
BRUXELLES - Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta (AGRI) odbio je u Bruxellesu slovenski zahtjev za dvomjesečnim produženjem roka za ulaganje prigovora na delegirani akt Europske komisije kojim se hrvatskim proizvođačima vina daje pravo označavanja vina nazivom sorte Teran, za vina sa zaštićenom oznakom izvornosti Hrvatska Istra. Zahtjev je podnio slovenski zastupnik Franc Bogovič, član europskih pučana (EPP). Protiv slovenskog zahtjeva u utorak glasovalo je 26 zastupnika, 5 ih je bilo za, a sedam suzdržanih

U praksi, ovim zahtjevom tražila se dvomjesečna odgoda primjene Delegiranog Akta o hrvatskom Teranu, čime bi se dodano otežao plasman hrvatskog terana na europsko tržište.

Hrvatski zastupnici Marijana Petir, Ivan Jakovčić i Tonino Picula pozvali su odbor da odbaci slovenski zahtjev. Picula je vrlo zadovoljan što je intenzivno lobiranje dalo rezultata i što je većina kolega prepoznala neutemeljenost slovenskog zahtjeva.

'Hrvatska je sukladno propisima EU zatražila izuzeće u pogledu korištenja naziva sorte i zatražila pravno rješenje koje ne ugrožava nikog. Ne postoji nikakav pravni argument za prihvaćanje slovenskog zahtjeva! Osim toga, naši su proizvođači već pretrpjeli dovoljno štete zbog nemogućnosti plasmana svog proizvoda na europsko tržište protekle četiri godine', rekao je Picula tijekom rasprave.

Zastupnik Picula prvi je zastupnik koji je dao podršku teranu kao autohtonom hrvatskom proizvodu čija je proizvodnja rezultat višestoljetne tradicije, još na početku mandata u kolovozu 2013. Tada je Europskoj komisiji ukazao na neopravdanost slovenskog osporavanja njegove izvornosti. Prošli je tjedan na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu također ukazao na neopravdan slovenski zahtjev.

Ivan Jakovčić tijekom nekoliko proteklih godina obavio je, kaže, stotine razgovora i podijelio desetine knjiga o teranu u Istri, te je nakon svega iznimno zadovoljan rezultatom glasovanja na Odboru za poljoprivredu Europskog parlamenta.

'To je rezultat svega onog što smo ja i moj tim suradnika uložili u ustrajno lobiranje za istarski teran', istaknuo je Jakovčić, dodajući da je 'rezultat glasovanja na Odboru za poljoprivredu jasan znak da istarski teran sada ima svoje ime i prezime priznato na području cijele Unije'.