SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POHVALNO
 
Slovenija s najviše blockchain kompanija u Europi prema broju stanovnika
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 26.11.2017. - 09:54:53
LJUBLJANA - U Sloveniji trenutno djeluje između 30 i 50 kompanija koje razvijaju blockchain tehnologiju.

Ako pretpostavimo da ih je 30, jer službenih podataka nema, dolazimo do brojke od 14,5 na milijun stanovnika što je najviše u Europi. To se, među ostalim, može zahvaliti i regulativi. Naime, pravni status tehnologije blockchain i kriptovaluta u Sloveniji je potpuno uređen, za razilu od mnogih europskih država.

Premijer Miro Cerar nedavno je izjavio kako vlada želi Sloveniju pozicionirati kao najprepoznatljiviju blockchain destinaciju u EU.

A što je zapravo blockchain? Kad se govori o blockchain tehnologiji teško je reći da li govore o Bitcoin blockchainu, Ethereum blockchainu, virtualnoj valuti, digitlanim tokenima, pametnim ugovorima... Ono što je ovim pojmovima zajedničko je da se govori o distribuiranoj “glavnoj knjizi”, odnosno podacima koji se distribuiraju na mnoge servere i da svi sudionici u komunikaciji imaju iste podatke zapisane kod sebe.

Glavna knjiga ili engl. ledger je zapravo jedna vrsta baze podataka sa svim transakcijama (ili drugim podacima) koje se ne čuvaju na jednom mjestu (centralnom serveru), nego na mnogo mjesta. Kad govorimo o podacima to mogu biti podaci bilo koje vrste, iako sada blockchain najčešće sadrži financijske podatke (bitcoin i ostale virtualne valute) i sve transakcije u mreži.

Također, kad kažemo “blockchain tehnologija” mislimo na skup tehnologija koje daju određeni rezultat. S njima možete napraviti što god želite. I upravo u tome leži ljepota blockchaina – može ga se iskoristiti za sve i svašta.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.