SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GRAĐEVINA
 
Slovenija s najvišom stopom rasta građevine u EU
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.06.2018. - 08:06:11
BRUXELLES - Aktivnosti u građevinskom sektoru u Europskoj uniji (EU) u ovogodišnjem su travnju porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini nakon njihova pada u ožujku, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođena proizvodnja u građevinskom sektoru na razini 28-članog EU-a u travnju je prema mjesecu ranije uvećana za 1,2 posto, nakon pada za revidiranih 0,8 posto u ožujku, pokazale su najnovije procjene Eurostata, objavljene jučer.

Među zemljama članicama, čijim su podacima raspolagali u Eurostatu, najizrazitiji rast aktivnosti u graditeljstvu prema mjesecu ranije zabilježen je u Sloveniji, za 9,8 posto, a slijede Mađarska, sa 6,5 posto većom proizvodnjom, i Njemačka, gdje je graditeljska aktivnost porasla za 3,3 posto.

S druge strane, najizrazitiji pad na mjesečnoj je razini zabilježen u Španjolskoj, za 3,6 posto, a slijede Belgija i Slovačka, s padom proizvodnje za 1,8, odnosno 1,4 posto

Za Hrvatsku podaci nisu objavljeni, uz napomenu da spadaju u skupinu članica koje nisu obvezne dostavljati mjesečne podatke. U 19-članoj je eurozoni graditeljska aktivnost porasla za 1,8 posto, nakon revidiranog 0,2-postotnog pada u prethodnom mjesecu.

Na razini EU-a graditeljske aktivnosti u travnju su prema istom mjesecu godine ranije porasle za 0,9 posto, nakon pada za revidiranih 0,7 posto u ožujku, pokazalo je najnovije izvješće.

Najizrazitiji rast, među zemljama čijim su podacima raspolagali u Eurostatu, zabilježen je u Poljskoj, od 16,3 posto. Slijede Mađarska, s rastom proizvodnje za 14,2 posto, Slovenija, s većom proizvodnjom za 12,4 posto, te Nizozemska, gdje je ona uvećana za 10,4 posto.

Nasuprot njima, najveći pad graditeljskih aktivnosti zabilježen je u Švedskoj, za 6,4 posto, Belgiji za 4,6 posto i u Španjolskoj, za 3,4 posto.

U eurozoni je rast aktivnosti dodatno ubrzao na godišnjoj razini. U travnju su aktivnosti porasle za 1,8 posto prema istom mjesecu godine ranije, nakon 1,2-postotnog rasta u ožujku.

U prvom kvartalu 2018. godine u Hrvatskoj su graditeljske aktivnosti porasle za 0,8 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem i za 1,7 posto u usporedbi s istim kvartalom godine ranije, pokazalo je izvješće Eurostata.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.