SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŽALBA
 
Slovenska vlada će se žaliti na odluku suda o postupku protiv Agrokora
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 28.07.2017. - 08:35:15
LJUBLJANA - Republika Slovenija će se žaliti na odluku Okružnog suda u Ljubljani kojom je postupak izvanredne uprave u Agrokoru priznao kao strani stečajni postupak. 

Slovenska vlada odlukom utvrđuje da je Mercator od sistemske važnosti za Republiku Sloveniju, jer ima značajan utjecaj na ekonomsku, socijalnu i finansijsku stabilnost u zemlji, a time i postupak insolventnosti protiv većinskog vlasnika Agrokora može uzdrmati stabilnost zemlje, izvještava RTV Slovenije. 

Stoga će Republika Slovenija uložiti žalbu protiv odluke suda, kojom traži od suda da mjeru ukloni ili je promijeni tako da se imovina koncerna Agrokor, koju on ima u Mercatoru, bude izuzeta. 

Sud može mjeru o priznavanju inozemnog stečajnog postupka izmijeniti ili povući, ako odluka negativno utiče na suverenitet, sigurnost ili javni interes u Sloveniji. Vlada smatra da svi ovi razlozi postoje. 

Sud je odlukom o priznavanju inozemnih postupaka zbog insolventnosti priznao odluku koja se temelji na usvojenom hrvatskom Zakonu o postupku vanredne uprave, što znači da odluka poseže i negativno utiče na suverenost Slovenije, procjenjuje Vlada. Također, Vlada ocjenjuje da su hrvatski Zakon o postupku vanredne uprave u tvrtki od sistemske važnosti i slovenski zakon, koji propisuje uvjete imenovanja pridruženog člana Uprave u suprotnosti, pa je i insolventni postupak u suprotnosti sa slovenskim pravnim poretkom. 

Odluka također utječe na sigurnost i javni interes Slovenije jer je Državni zbor 25. travnja donio posebni zakon upravo s ciljem zaštite tvrtki kakva je Mercator, pred interesima većinskih vlasnika, istaknuo je ministar privrede Zdravko Počivalšek, dodajući kako je stoga potrebno postići da se odluka suda ili poništi ili mijenja tako da za tvrtku Mercator ne bi vrijedila te bi bila ukinuta ili vraćena za novi postupak. 

U prvoj reakciji iz Mercatora na odluku ljubljanskog suda naveli su da se  "rješenje odnosi na hrvatski koncern Agrokor i njegove tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj, dok se status Mercatora ni u čemu ne mijenja". Slovenska vlada svojom odlukom ipak priznaje da sudska odluka ima naposrednog utjecaja na Mercator.