SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAŠTITA
 
Slovenska vlada spremna zaštititi NLB od mogućih ovrha zbog stare devizne štednje
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.02.2018. - 14:59:00
Zadnja izmjena: 22.02.2018. - 18:30:47
LJUBLJANA - Slovenska vlada spremna je zaštititi Novu Ljubljansku banku (NLB) od mogućih ovrha koje joj prijete u slučaju gubitka sporova pred hrvatskih sudovima oko stare devizne štednje hrvatskih građana, koja je štedišama bila isplaćena iz javnog duga preko Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke, javljaju u četvrtak slovenski mediji.

Kako tvrdi Slovenski radio, mjere za zaštitu Ljubljanske banke od potraživanja koja u više sudskih postupaka zahtijevaju dvije hrvatske banke trebale su se naći na dnevnom redu vlade još danas, ali je predmet odgođen za idući tjedan zbog neusklađenosti između vlade i ministarstva financija, ali i neslaganja unutar vladajuće koalicije kako reagirati.

Više je istaknutih javnih osoba, među njima i savjetnik predsjednika Pahora za financijska pitanja France Arhar, ovih dana kritiziralo upravu NLB-a što je na osnovi jedne sudske presude u Hrvatskoj isplatilo nekoliko stotina tisuća eura u jednom slučaju tužbe oko tzv. prenesene devizne štednje Ljubljanske banke Zagreb, a spominjao se i zahtjev za smjenu direktora Matjaža Brodnjaka.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nazvao je Brodnjakovu odluku nezakonitom, ponovivši stajalište Ljubljane da je stara devizna štednja sukcesijsko pitanje i da je s Hrvatskom bilo dogovoreno da se svi postupci protiv NLB-a u Hrvatskoj oko toga obustave, u okviru tzv. memoranduma iz Mokrica koji su prije pet godina bili potpisali tadašnji premijeri Milanović i Janša.
Kako navodi Slovenski radio, do sada je u Hrvatskoj doneseno samo nekoliko pravomoćnih presuda u kojima je u slučajevima prenesene devizne štednje presuđeno protiv NLB-a, odnosno Slovenije kao vlasnice te banke, ali bi potencijalna šteta za Sloveniju, ako se procesi nastave, mogla biti velika. Riječ je o oko 170 milijuna eura potraživanja i još toliko kamata, jer se radi o depozitima koji su na naplatu čekali tridesetak godina. Ukoliko dođe do serije takvih presuda s većim iznosima, NLB bi zbog neplaniranih rashoda možda trebala formirati posebne rezerve ili bi u suprotnome mogla izgubiti licenciju Europske centralne banke, a moglo bi se dogoditi i to da NLB, koja je i lani poslovala s dobiti, ove godine vlasniku ne bi mogla isplatiti dividende.
U slučaju ovršnih postupaka na temelju presuda sudova u Hrvatskoj, u opasnost od ovrhe došli bi i računi NLB-a preko kojih posluju slovenska poduzeća, navodi Slovenski radio.