SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROTIVLJENJE
 
Slovenske banke protiv popuštanja klijentima zaduženim u švicarcima
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.01.2018. - 15:32:20
LJUBLJANA - Utjecajna udruga banaka koje posluju u Sloveniji oštro je reagirala na predložena rješenja za olakšavanje položaja zajmoprimaca s ugovorima u švicarskim francima i tvrdi da bi to bilo neodgovorno pogodovanje onima koji žele da se njihovi gubici "socijaliziraju" na račun banaka, drugih klijenata koji su uzimali kredite u eurima i poreznih platiša.

Krediti u švicarskim francima ne predstavljaju sistemski problem. Zakon koji je predložen parlamentu potiče neodgovorno ponašanje potrošača i pogrešno socijalizira gubitke, navelo je u ponedjeljak u izjavi nakon rasprave o toj problematici Udruženje slovenskih banaka.Riječ je o prijedlogu dva istaknuta slovenska pravna stručnjaka, Cirila Ribičiča i Boštjana M. Zupančiča, koji su se založili za olakšanje teškoća onih koji su uzimali takve kredite i došli u financijske teškoće. Prijedlog je javno podržalo više zastupnika iz različitih stranaka, a bude li vremena o njemu bi se parlament ovog saziva trebao izjasniti idućih mjeseci.

Zakon predviđa "konverziju" kredita nominiranih u francima u euro-kredite, glede tečaja i kamatnih stopa na dan njihova odobravanja.Predsjednica bankarske udruge Stanislava Caprirolo, donedavno viceguvernerka slovenske središnje banke, izjavila je da bi takvo zakonsko rješenje bilo nepravedno prema onima koji su bili oprezniji i konzervativniji prilikom zaduživanja.

Bankarska udruga također je navela da se nedavno donesena prva sudska presuda u korist jednog klijenta koji se zadužio u švicarskim francima nikako ne može održati kao presedan važan za buduću sudsku praksu, temeljeći takvo stajalište i na dvije naručene studije koje se bave pravnim i ekonomskim aspektima presude. Riječ je o presudi Višeg suda u Ljubljani po kojoj je kredit u švicarcima koji je odobrila austrijska Sparkasse u Mariboru ništetan jer zajmoprimac nije na pravi način bio obaviješten o rizicima kredita u SHF pa banci treba vratiti samo ugovorenu glavnicu, a ne i kamate, a uz to mu se mora brisati hipotekarno jamstvo na što je prilikom sklapanja ugovora morao pristati.

Bankarsko udruženje navodi da su slovenski sudovi već donijeli više presuda u korist banaka, prema kojima su krediti u švicarcima proglašeni zakonitim i legitimnim načinom kreditiranja potrošača.

Bankari navode da zato nedavna presuda u korist jednog klijenta zaduženog u "švicarcima" nikako ne može postati presedan za ostale pravosudne postupke protiv banaka kojih je pokrenuto u Sloveniji pokrenuto 80-ak, iako je takvih kredita izdano više od deset tisuća.

Kako se navodi u priopćenju udruge banaka, iz nekoliko presuda Europskog suda za ljudska prava o problematici zaduženih klijenata s ugovorima u "švicarcima" u različitim državama se vidi da sudska praksa oko tog pitanja još nije usklađena na razini EU-a te da nije riječ o sistemskom problemu zbog kojega je potrebno donijeti poseban zakon.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.