SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POVRATAK
 
Slovenski dobavljači nisu oduševljeni povratkom Mercatora u BiH
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 08.06.2017. - 08:04:54
LJUBLJANA - Najava povratka Mercatora u Bosnu i Hercegovinu nosi sa sobom rizike, prije svega zbog preuzimanja ogromnog Konzumovog duga bh.dobavljačima, čime u Sloveniji nisu oduševljeni.

Slovenski list Delo piše da nedavnu najavu Tomislava Čizmića, prvog čovjeka Mercatora, o preuzimanju svih 260 trgovina Konzuma u Bosni i Hercegovini, slovenski dobavljači Mercatora nisu primili s oduševljenjem.

Možda će slovenski dobavljači dobiti neku policu više, ali se ignoriraju neke teške činjenice. Tržište Bosne i Hercegovine je među najsiromašnijima u Europi i vraćanjem na to tržište Mercator će preuzeti sve obaveze Konzuma u Bosni i Hercegovini prema bh. dobavljačima. Teret težak 110 milijuna eura bi se, prema uvjeravanjima iz uprave tvrtke, gotovo poravnao s pretpostavljenom vrijednosti preuzetih zgrada, opreme i inventara, što je oko 90 milijuna, izvještava ovaj list.

Mercatorovi planovi da počne ponovno upravljati trgovinama u BiH ostavljaju mnogo pitanja. Namjera Mercatora da preuzme velike Konzumove dugove prema dobavljačima je jedno od ključnih, navodi ovaj list, te dodaje da planirana operacija ipak ne bi trebala predstavljati veliki uticaj na njegovu likvidnost i slijedom toga iscrpljivanje slovenskog trgovačkog lanca.

Ponovno stupanje na bosansko tržište također pokazuje prve naznake da bi moglo uslijediti udruženo finansijsko restrukturiranje Mercatora i Agrokora. Mercatorovo ponovno upravljanje vlastitim trgovinama, kako sve govori, jedina je opcija da razvijena maloprodajna mreža u kratkom roku ne kolabira, navodi Dnevnik.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.