SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POREZI
 
Slovenski parlament prihvatio kriterij koji će omogućiti uvođenje poreza na nekretnine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.12.2017. - 21:35:00
Zadnja izmjena: 14.12.2017. - 21:42:05
LJUBLJANA - Slovenski parlament u četvrtak je na prijedlog vlade prihvatio zakon o sustavnom određivanju vrijednosti nekretnina, što je neophodno za uvođenje poreza na nekretnine, planiranog za nekoliko godina.

Za zakon je glasovalo 36 zastupnika, a 16 je bilo protiv, no vodeća oporbena stranka najavila je da će ustavnost zakona pokušati osporiti na ustavnom sudu.Parlament je 2013. donio zakon o oporezivanju nekretnina koji je izazvao mnogo kontroverzi, a najavljeni porez na nekretnine tada nije uveden.

To se dogodilo jer je ustavni sud poništio upravo dijelove zakona koji su se odnosili na provedeno vrjednovanje nekretnina, odnosno na utvrđene cijene kuća stanova, i zemljišta po cijeloj državi, ovisno od njihove namjene, položaja i drugih okolnosti - na osnovi zakonski utvrđenih kriterija, te odredio da se donesu novi kriteriji i novi zakon o oporezivanju nekretnina.

Predstavnici koalicijske vlade u parlamentu su u četvrrtak, braneći prihvaćeni zakon, naveli da se vrjednovanje odnosno utvrđivanje vrijednosti svih nekretnina u državi očekuje u slijedećoj godini, dok bi se zakon o porezu na nekretnine donio u roku nekoliko godina.Vlada tvrdi da porez na nekretnine njihovim vlansicima uglavnom ne bi donio nova financijska oprerećenja jer bi samo zamijenio sadašnje komunalne takse na nekretnine koje se i sada plaćaju.