SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEMA ŽURBE
 
Službenom Berlinu se ne žuri s prodajom udjela u Commerzbanku
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.10.2017. - 11:55:59
BERLIN - Njemačko ministarstvo financija poručilo je da nije pod vremenskim pritiskom da proda udio u drugoj po veličini njemačkoj banci Commerzbank.

"Naša pozicija u pogledu Commerzbanka ostaje nepromijenjena. Nismo pod vremenskim pritiskom. Želimo postići dobar ekonomski rezultat za porezne obveznike", kazao je glasnonovornik ministarstva u četvrtak.

Njemački list Die Welt izvijestio je jučer da vlada trenutno ne planira prodati udio u banci.

"Definitivno ga ne planiramo prodati. Gubici bi bili preveliki", citirao je list izjavu neimenovanog vladinog dužnosnika.

Njemačka vlada najveći je pojedini bančin dioničar Commerzbanka s udjelom od 15 posto. S obzirom na trenutnu cijenu dionice od 11,70 eura, da bi zaradili na prodaji cijena bi trebala porasti više od 50 posto.

Proteklih tjedana uvelike se špekuliralo o mogućoj prodaji vladinog udjela u banci a kao potencijalni kupci spominjane su francuske banke Credit Agricole i BNP Paribas te talijanski Unicredit.

U rujnu je glasnogovornik njemačkog ministarstva financija istaknuo da je poznat stav vlade da ne želi trajno zadržati udjel u Commmerzbanku ali žele dobar rezultat za porezne obveznike.

Commerzbank je u drugom ovogodišnjem tromjesečju poslovao s gubitkom zbog troškova restrukturiranja i slabog tržišta. Trenutno su usredotočeni na digitalizaciju poslova podrške, smanjenje broja radnih mjesta i na povećanje broja klijenata u maloprodaji, navodi Reuters.