SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTA
 
Smanjena očekivanja za cijene nafte
Autor/izvor: SEEbiz / Saxo Bank
Datum objave: 11.07.2017. - 13:24:27
ANALIZA - Druga polovica 2017. godine potvrdila se kao vrlo izazovna za sirovu naftu jer se povećala globalna proizvodnja zahvaljujući tehnološkom napretku u SAD-u i smanjenju tenzija u Nigeriji i Libiji. 

A time su ujedno narušena sva nastojanja Opeca i Rusije da smanje priljev nafte i dovedu u red stanje s prekomjernom količinom 'crnog zlata' na zalihama diljem svijeta. Cijena se naime spustila ispod 50 dolara za barel i time izbrisala sav uloženi trud od prošlogodišnje odluke Opeca i pojedinih država nečlanica tog kartela, da smanje proizvodnju iz svojih bušotina. 

- Tijekom započetog trećeg kvartala za očekivati je da će Opecova nastojanja o izvozu sirove nafte biti poljuljana potražnjom na domaćem tržištu, tijekom ljetnih mjeseci i vrhunca potražnje. U SAD-u je pak proizvodnja tijekom drugog kvartala manja za gotova pola od one iz prvog kvartala, što ukazuje da proizvođači s druge strane Atlantika možda i nisu baš toliko spremni na proizvodnju po bilo kojoj cijeni – komentira Ole Hansen, rukovoditelj za tržište roba u Saxo banci i dodaje da to otvara novu mogućnost za Opec: cijena Brent nafte mogla bi ponovno narasti do 55 dolara za barel u sljedećim mjesecima, prije ponovnog slabljenja kada u fokus dođe 2018. godina i mogući rizici da novi bareli počnu stizati na tržište ako Opec i Rusija ne produže dogovor o smanjenju proizvodnje, nakon prvog kvartala 2018. godine. 

U skladu sa svim navedenim, u Saxo banci ipak smanjuju svoja očekivanja o cijeni Brent nafte za kraj godine, s 58 dolara za barel na 53 dolara za barel. Svakako nezahvalna pozicija za Opec koji uporno nastoji promijeniti tu situaciju, zaključuje Hansen. 

Globalna potražnja za naftom zasigurno će nastaviti rasti i sljedećeg desetljeća, što znači da će tvrtke u naftnom biznisu morati tražiti nove izvore kako bi zamijenile one već stare i oslabljenje, u skladu s povećanom potražnjom. To se sigurno neće dogoditi u sljedeće dvije-tri godine, zaključuje Hansen, i taj proces neće predstavljati problem za države izvan Opecovog kartela jer će njihova proizvodnja biti sasvim dovoljna da ispuni potražnju na tržištu. 

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.