SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Smanjene tenzije između SAD-a i Kine i pad američkih zaliha stabilizirali cijene nafte
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.04.2018. - 18:28:12

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima na razini od 68 dolara, poduprte ublažavanjem trgovinskih napetosti između Sjedinjenih Država i Kine i neočekivanim padom američkih zaliha.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,01 dolar. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 63,33 dolara.

"Cijene nafte podupire općenito poboljšano raspoloženje na tržištima zbog naznaka stišavanja trgovinskog spora između SAD-a i Kine", konstatiraju u bilješci klijentima analitičari Commerzbanka.

Cijene dionica na svjetskim burzama porasle su nakon što su Sjedinjene Države objavile da su spremne pregovarati o rješenju trgovinskog spora potaknutog predloženim američkim carinama na kinesku robu u vrijednosti 50 milijardi dolara. Peking je u kratkom roku poručio da će uzvratiti carinama na uvoz ključnih američkih proizvoda.

Naftna tržišta u posljednje vrijeme prate kretanja cijena na tržištima dionica, napominje Reuters.

"Pretpostavljam da slijedi zatišje na tržištima budući da dvije strane počinju pregovore prije no što carine stvarno stupe na snagu", objašnjava Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa na Reutersovom Globalnom naftnom forumu.

Potporu cijenama pruža i neočekivani pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu za čak 4,6 milijuna barela, kako su pokazali podaci američke vlade. Analitičari su očekivali njihov rast za nekih 246.000 barela.

Poticaj je pružilo i jučer objavljeno Reutersovo istraživanje prema kojem je proizvodnja članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u ožujku pala na najnižu razinu u 11 mjeseci zbog smanjenog izvoza Angole, prekida u libijskoj proizvodnji i dodatnog smanjenja proizvodnje u Venezueli.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 64,48 dolara, što znači da je pala 50 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.